Καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική πολιτική ταλανίζει τη Wall Street, η παγκόσμια αγορά νομισμάτων εξακολουθεί να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών εν μέσω Αυγούστου. Η αγορά συναλλάγματος ή αλλιώς Forex κρατά τα «ηνία» της συναλλακτικής κίνησης, αποτελώντας το πιο πετυχημένο trade για το 2017.

Στον απόηχο των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ–Β. Κορέας, με τις διευρυμένες πιέσεις στα χρηματιστήρια Ευρώπης κι Ασίας και την πετρελαϊκή πτώση, οι επενδυτές επιλέγουν την –δικαίως- πιο ενδιαφέρουσα αγορά νομισμάτων, η οποία επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις αλλά και ευκαιρίες. Το δολάριο έως τώρα έχει διαψεύσει τις προβλέψεις των αναλυτών που είχαν ήδη χρίσει «βασιλιά» το αμερικανικό νόμισμα από τα τέλη του 2016 και για την τρέχουσα χρονιά.

Το ευρώ αντιθέτως καταγράφει ένα τόσο ξέφρενο όσο και απροσδόκητο ράλι πάνω από το 1,174 (EUR/USD), με την ΕΚΤ μάλιστα να κάνει λόγο για «υπερβολική» άνοδο που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχουν σημειωθεί μεγάλες κινήσεις στα νομίσματα ειδικά έναντι του δολαρίου το οποίο έχει δεχθεί έντονες πιέσεις ιδιαίτερα σε σχέση με στο ευρώ, τη στερλίνα καθώς και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τα οποία έχουν σκαρφαλώσει εντυπωσιακά υψηλότερα.

Την ίδια στιγμή, έχει στηθεί «πάρτι» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να «σπάει» τα κοντέρ στα 4.500 δολάρια και με εντυπωσιακούς τζίρους, αναδεικνύοντας τις τεράστιες προοπτικές της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων. Στο «χορό» μάλιστα έχουν εισέλθει νέα ονόματα που προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες, διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο που οι κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs για το υπόλοιπο του έτους αφορούν νομίσματα. Ωστόσο δεν πρόκειται για αυτά που φαντάζεται κανείς εύκολα. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο "ευνοϊκό παγκόσμιο αναπτυξιακό περιβάλλον και στη σχετική κυκλική θέση στις αγορές". Όπως σημειώνει, ορισμένες κεντρικές τράπεζες που υπήρξαν επιφυλακτικές τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι πιο άνετες πλέον να μιλήσουν για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πιο σταθερή βάση.

Για να επωφεληθεί κανείς από την πιθανότητα οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν την αμερικανική Fed και την Bank of Canada στην εξομάλυνση των πολιτικών, η Goldman Sachs προτείνει τρία trades που αναμένεται ότι θα υπεραποδόσουν το υπόλοιπο του έτους. Αυτά είναι οι Long θέσεις στην Σουηδική και την Νορβηγική κορόνα έναντι του ευρώ και της στερλίνας, long θέσεις στο δολάριο Αυστραλία και Νέας Ζηλανδίας έναντι του γεν και short θέσεις στο δολάριο ΗΠΑ έναντι του δολαρίου Καναδά.

Η κυκλική εικόνα στη Σουηδία και τη Νορβηγία διαφέρει ελαφρώς, αλλά η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι τόσο η σουηδική Riksbank όσο και η νορβηγική Norges Bank θα ξεκινήσουν την εξομάλυνση της πολιτικής νωρίτερα από ό, τι προβλέπουν οι αγορές. Από την μεριά της η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια καθώς προχωράει με το tapering του QE και η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να αναζητά υψηλότερο πληθωρισμό λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των μακροπρόθεσμων κινδύνων που θέτει το Brexit.

Ταυτόχρονα, η νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία φαίνεται πολύ απίθανο να αλλάξει προς το παρόν και ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης θα ενισχύσει τις επιδράσεις των υψηλότερων παγκόσμιων επιτοκίων στο γεν. Τέλος, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η ανάπτυξη στον Καναδά ήταν πολύ σταθερή, με την Goldman Sachs να αμφιβάλλει ότι η BoC θα αλλάξει πολιτική σύντομα, ενώ αναμένει αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας γρηγορότερα από το αναμενόμενο.