Επ' αφορμή των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για συνομιλίες -σε προγενέστερο χρόνο- του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ Γιώργου Κουμουτσάκου με τον προφυλακισμένο εκ κυκλώματος των εκβιαστών- "δημοσιογράφων", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης δήλωσε πως «Η κυβερνητική εκπρόσωπος χρησιμοποιεί παράνομα μέσα και υλικό που δημοσιεύεται παρανόμως σε μία εφημερίδα, και αντί να υπερασπιστεί θεσμικά τον πολιτικό κόσμο, ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους του, στηλιτεύοντας το γεγονός αυτό, παίρνει παρανόμως το παρανόμως κτηθέν υλικό που έχει δημοσιευτεί παρανόμως σε μία εφημερίδα και προσπαθεί να κάνει πολιτικούς συσχετισμούς. Ο Μπέρια… Ζούμε την εποχή του Μπέρια!».
Νομικά ορθός συλλογισμός. Ξενίζει, βεβαίως, τους μη μυημένους η ιστορική αναφορά στον Μπέρια. Ο κ. Βορίδης, όμως, επειδή και μυημένος είναι και "δηλητηριώδης", θέλει να ανασύρει επιχειρήματα από την σταλινική περίοδο.
Διότι ο Λαβρέντι Πάβλοβιτς Μπέρια υπήρξε ο μακροβιότερος εκ των αρχηγών της μυστικής σοβιετικής αστυνομίας, ο άνθρωπος που διοίκησε το αχανές και σκοτεινό σύμπλεγμα των στρατοπέδων εργασίας, γνωστά και ως Γκουλάγκ. Ειδικός στις κατασκοπευτικές μεθόδους και στις παρακολουθήσεις των αντιπάλων. Μάλιστα, ο Στάλιν σύστησε τον Μπέρια στους Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ, στη Διάσκεψη της Γιάλτας, ως "ο δικός μου Χίμλερ".
Πως κατέληξε; Άδοξα, αφού, σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Μολότωφ, εκτελέστηκε για την δηλητηρίαση του Στάλιν.
Άρα, ο νομικά ορθός ισχυρισμός Βορίδη προσέφερε και μια νότα αναδίφησης στην κομμουνιστική ιστορία με προφανή στόχο να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την συγκεκριμένη περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.
Πέραν, όμως, όλων αυτών υπάρχει και η ουσία.
Έκοβε, για παράδειγμα, τιμολόγια ο Μπέρια για την προπαγάνδιση των θέσεων του Στάλιν; Προφανώς δεν το χρειαζόταν, υπήρχαν τα Γκουλάγκ για τους αντιφρονούντες.
Στη Ν.Δ που ως αστικό κόμμα καμία σχέση δεν είχε με στρατόπεδα εργασίας, ίσως υπήρχε η ανάγκη "διάδοσης των ιδεών της" με τιμολογημένες υπηρεσίες σε προπαγανδιστές- εκβιαστές.
Επ΄ αυτού καμία απάντηση. Θα την ακούσουμε απόψε στη Βουλή από τη Ν.Δ. Γιατί επικοινωνιακά άψογα τα περί Μπέρια αλλά για την "ταμπακιέρα";

 * Λαβρέντι Πάβλοβιτς Μπέρια