Ακούστηκε στα ερτζιανά η φωνή του Βασίλη Παπαδόπουλου και ακολούθησε ταραχή και πανικός. Γιατί άραγε; Δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα μήπως είναι μια τεράστια μπανανόφλουδα, προκειμένου να πληγούν τα «Παραπολιτικά FM» και η ιδιοκτησία τους. Δηλαδή, να ακολουθήσει μια διάψευση της συνομιλίας που είχα με τον κ. Παπαδόπουλο και να με κατηγορήσουν πολύ εύκολα ότι παράγω fake news.

Πολλές φορές στην καριέρα μου έχω βγάλει αποκαλυπτικές ειδήσεις και θέματα λόγω επίπονης έρευνας ή από ρέντα ή επειδή πολλοί με εμπιστεύονται γιατί γνωρίζουν ότι αναζητώ πάντα την αλήθεια και την ουσία των γεγονότων, χωρίς να κάνω πίσω όταν συναντώ πολιτικές σκοπιμότητες και εμπόδια από πλευράς «αφεντικών». Και σε αυτό έχουν δίκιο. Υπήρξα πάντα ανέλεγκτος.

Ετσι έγινε και με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος εντελώς συμπτωματικά ήταν φανατικός ακροατής μου εδώ και πολλά χρόνια. Και πιστεύει ακράδαντα ότι πάντα ψάχνω την αλήθεια για να τη μεταφέρω στον κόσμο. Οπως μου είπε, διαφωνεί κατά καιρούς με όσα λέγω, αλλά με εμπιστεύεται γιατί αυτά που λέγω καταλήγουν στην αλήθεια. Φυσικά δεν είναι ο μόνος από εκείνους που θέλουν, εδώ και δεκαετίες, την πρωινή συντροφιά μου.

Το πρόσωπο λοιπόν των τελευταίων εβδομάδων σε όλες τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων με αναζήτησε επίμονα, ενώ υπήρχε πολιτική αναταραχή με την υπόθεση της πώλησης των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Οταν ξεκίνησε η τηλεφωνική συνομιλία μας, πραγματικά δεν γνώριζα αν ήταν ο αληθινός Παπαδόπουλος, ο «πληρεξούσιος» του Ριάντ ή κάποιος «άγνωστος» που ήθελε να με παραπλανήσει και να με οδηγήσει στη μετάδοση μιας συνέντευξης-μπανανόφλουδας…

Μου φάνηκε σοβαρός. Αυτό που λέμε αληθινός. Ηρεμος, συγκρατημένος, αλλά και φοβισμένος. Μετρημένα λόγια. Οσα ακούσατε στο ραδιόφωνο και αναπαράχθηκαν στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο. Επιχείρησα να τον προσελκύσω σε μια ζωντανή τετ α τετ συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, αλλά τότε άρχισε να μου μιλάει για το «πόσο μπορώ να αντέξω το βάρος της αλήθειας».

Σε κανένα σημείο της συζήτησης ο κ. Παπαδόπουλος δεν μου είπε ότι είχε επαφές ή ραντεβού με τον υπουργό Αμυνας. Αυθόρμητα μου είπε ότι ήξερε τον πατέρα του, Ηλία Καμμένο, ο οποίος τον βοήθησε να πάρει το πρώτο του αυτοκίνητο (όταν ο υπουργός ήταν 13 ετών) και ότι υπηρέτησε δίπλα στον εκλιπόντα στρατηγό Γρυλάκη. Απέφυγε επιμελώς να απαντήσει αν έχει σχέσεις με τη ΝΔ και το μετέθεσε σε μιαν άλλη ζωντανή επαφή μας. Σε όλο το διάστημα αυτής της συνομιλίας, πότε μου έλεγε ότι πρέπει να πάω στο Κιλκίς και πότε ότι θα έρθει στην Αθήνα. Εγώ φυσικά δεν μπορούσα να βεβαιώσω αν πράγματι είναι ο «πληρεξούσιος», ο επιχειρηματίας από το Κιλκίς.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε χθες (με όλες τις επιφυλάξεις μου) στην εκπομπή μου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματός μου ο προσεκτικός κ. Παπαδόπουλος επικοινώνησε μαζί μας λέγοντας στη συνεργάτιδά μου: «Ξέρουν ότι μιλάμε, μας ακούνε!». Αργότερα, μετά την εκπομπή, ο «πληρεξούσιος» και πρόσωπο των ημερών παραπονέθηκε λέγοντας: «Εγώ όταν συνομίλησα με τον κ. Κουρτάκη αναζητώντας τον κ. Τράγκα δεν αμφισβήτησα με ποιον μιλάω, εσείς γιατί με αμφισβητήσατε;». Ημουν υποχρεωμένος να μελετήσω το όλο θέμα και να το παρουσιάσω κρατώντας την επιφύλαξη που έπρεπε.

Θα είναι χρήσιμο, πιστεύω, ο κ. Παπαδόπουλος να δώσει μια κοινή συνέντευξη Τύπου και να εξηγήσει ως επιχειρηματίας και οικογενειάρχης με λεπτομέρειες την ανάμειξή του σε αυτή την ιστορία. Η Ευρώπη έχει «παγώσει» την εξαγωγή πυρομαχικών και όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και εγώ εκτιμώ ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, διότι δεν υπάρχει καμία μεταφορά ή ανταλλαγή χρημάτων. Αργά χθες το απόγευμα ο κ. Παπαδόπουλος επικοινώνησε με τη συνεργάτιδά μου και μας είπε να αναζητήσουμε ένα έγγραφο, την κατάθεση του ταξιάρχου Παπαδάκη και να μελετήσουμε ιδιαίτερα το σημείο εκείνο που αναφέρεται στην προμήθεια των 100.000 βλημάτων, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ηταν ταραγμένος και λάβρος κατά του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Κάποια στιγμή, μεταξύ άλλων, είπε ότι χάθηκαν αγορές 700.000.000 ευρώ!

Από τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες μαζί του, η ομάδα των συνεργατών μου και εγώ αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει μια πίεση στον επιχειρηματία, ο οποίος λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος παρακολουθείται, όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, και κάπου βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Να επισημάνω για δεύτερη φορά ότι σε κανένα σημείο των επαφών που είχε μαζί μας δεν αναφέρει τον Πάνο Καμμένο. Αναφέρει όμως (όπως οι περισσότεροι άκουσαν), το ελληνικό Δημόσιο και την επιλογή του ως ενός «κατηρτισμένου» ανθρώπου που θα μπορούσε να χειριστεί την υπόθεση ενός «πελάτη».

Εχω την αίσθηση ότι όλη αυτή η υπόθεση μπορεί να λυθεί αν κληθούν ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος και ο κ. Τζον Σφακιανάκης ενώπιον δημοσιογράφων σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου. Εγώ πάντως είπα στον επιχειρηματία από το Κιλκίς ότι είμαι έτοιμος να αντέξω το βάρος της αλήθειας, άλλωστε μου υποσχέθηκε ότι αν συμβεί αυτό θα απαντήσει σε όλα τα εύλογα ερωτήματα.