Σε μια σειρά εκβιασμών προς την ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν δεν ικανοποιηθούν εκ των προτέρων οι απαιτήσεις του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, ο κ. Ερντογάν έχει ήδη διαμηνύσει ότι μπορεί να επανεξετάσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν αυτή δεν συμφωνήσει να αποδοθεί σε αυτόν «ό,τι του ανήκει στο Αιγαίο».

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει σπεύσει να βολιδοσκοπήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας για την υπογραφή Συμφωνίας Φιλίας και Μη Επίθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανταπάντησε, θέτοντας προϋποθέσεις και όρους για μια τέτοια Συμφωνία Κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες, από την ικανοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση ή η αναβολή της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Η Αγκυρα απαιτεί τώρα από την Αθήνα να της αποδώσει «ό,τι της ανήκει» στο Αιγαίο, βάζοντας έτσι στο τραπέζι θέμα συζήτησης των Διεθνών Συνθηκών, και κυρίως της Συνθήκης της Λωζάννης, στην παρερμηνεία της οποίας η Τουρκία έχει βασίσει όλη επιθετική και επεκτατική στρατηγική της στο Αιγαίο, που αποσκοπεί στη μείωση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου:

Η Αγκυρα θεωρεί ότι «ελληνικές νήσοι στο Αιγαίο» είναι μόνον όσες κατονομάζονται επακριβώς στις Συνθήκες, ενώ τα υπόλοιπα νησιά δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και γι’ αυτό και πρέπει να «μοιραστούν». Ετσι εξηγείται και ο κατάλογος με τα 19 νησιά του Αν. Αιγαίου (σ.σ.: μεταξύ των οποίων... τα Ψαρά, οι Οινούσσες, ο Αγ. Ευστράτιος κ.λπ.) τα οποία η Τουρκία περιφέρει... ως αδέσποτα σε διεθνείς οργανισμούς, π.χ. στο ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1990 -χωρίς ελληνική αποτελεσματική αντίδραση-, αλλά και προσφάτως στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αυτά τα ελληνικά νησιά, εξάλλου, αποτελούν τον μόνιμο στόχο των τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο 365 ημέρες τον χρόνο, έτσι ώστε να αμφισβητείται, με πραγματικά πυρά, η ελληνικότητα της κυριαρχίας των νήσων και παράλληλα να μειώνεται η ελληνική πολιτική ανεξαρτησία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο.