Εχουμε γράψει κατ’ επανάληψη ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αλλεργία στην κριτική. Γι’ αυτό και είναι ικανή να τσακωθεί με τον οποιονδήποτε. Είτε αφορά δημοσιογράφους και ΜΜΕ, είτε αφορά ακόμα και θεσμικούς παράγοντες και φορείς. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το διάστημα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να κλείσει μια σειρά από ΜΜΕ, σπίλωσε και στοχοποίησε δημοσιογράφους, απαξίωσε ανεξάρτητους θεσμούς. Πρωτόγνωρες στα χρονικά είναι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη για τις αποφάσεις που εκδίδει. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις εκθέσεις που βγάζει η (ανεξάρτητη) Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. 

Χθες όμως ξεπέρασε κάθε όριο, βάλλοντας -και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο- κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή την ενδιάμεση έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Στουρνάρας. Ενοχλήθηκαν στο Μαξίμου επειδή είπε τα προφανή και όσα επαναλαμβάνουν οι «θεσμοί», αλλά και όλοι οι σοβαροί αναλυτές, ότι δηλαδή δεν θα τελειώσει καμία περιπέτεια το καλοκαίρι του 2018, αλλά και ότι θα χρειαστούμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Συμπλήρωσε, δε, πως η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και τονώνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επί της ουσίας ακυρώνεται το αφήγημα της κυβέρνησης, ένα αφήγημα που στηρίζεται σε ψέματα ή, για την ακρίβεια, σε μισές αλήθειες. Διότι ναι μεν τελειώνει χρονικά το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο και επιτροπεία θα υπάρξει, και δημοσιονομικοί περιορισμοί θα υπάρξουν, και πρόσθετα μέτρα θα υπάρξουν. Χάλασε τη σούπα η Εκθεση, γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας έβαλε τον γκαουλάιτερ του Μαξίμου να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τον κ. Στουρνάρα «αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών»!

Μπαίνει, δηλαδή, η κυβέρνηση σε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή ο τελευταίος κάνει σωστά τη δουλειά του. Αγνοώντας την καθολική αναγνώριση που απολαμβάνει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και την καταλυτική συμβολή του στην αποτροπή της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2012, τον χαρακτηρίζει αποτυχημένο υπουργό!

Πραγματικά, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του φαίνεται να τα έχουν χαμένα. Το μόνο που δεν έχουν κάνει ακόμα εκτός από την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων είναι τον προληπτικό έλεγχο εκθέσεων, δικαστικών αποφάσεων, δημοσιευμάτων. Αν και με τον κ. Θανάση Καρτερό στον ρόλο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού όλα είναι πιθανά.