Η αποχώρηση ισχυρού κράτους-μέλους, της Βρετανίας, ολοκληρώνεται, το προσφυγικό παραμένει ανοιχτό, διαλυτικό στοιχείο για την πολιτική της Ενωσης, η οποία «κατάπιε» τη συμμετοχή ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση της Αυστρίας και τώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά της, η Κομμισιόν ενεργοποίησε το Αρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας εναντίον της Πολωνίας, για την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Κορυφής. Η απόφαση αυτή θα χρειαστεί διαβουλεύσεις περίπου τριων μηνών και πρέπει να συγκεντρώσει τα 4/5 των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η σοβαρή διένεξη με τη Βαρσοβία ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, όταν πρόεδρος της χώρας και κυβερνήσεις επιμένουν σε μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο, που οδηγούν στον αυξημένο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από το πολιτικό σύστημα (ήδη έχουν απολυθεί… με fax ανώτατοι Πολωνοί δικαστικοί). Γεγονός αυτό που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Το περίεργο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Πολωνών υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, ενώ την ίδια στιγμή το 88% των ερωτηθέντων σε σφυγμομετρήσεις θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην ΕΕ.

Η αντίφαση αυτή εξηγείται εύκολα, καθώς η Πολωνία αυτήν τη στιγμή είναι η ευρωπαϊκή χώρα που επωφελείται με τα μεγαλύτερα ποσά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου μέχρι το 2020 -περίπου 100 δισ. ευρώ- από τα κοινοτικά ταμεία, σε τομείς όπως ο αγροτικός τομέας και τα διαρθρωτικά προγράμματα.

Τώρα, όμως, αυξάνεται η ενδοκοινοτική δυσφορία για τη χώρα που απολαμβάνει τεράστια κοινοτικά ποσά από τη Συνθήκη την οποία… παραβιάζει κατάφορα.

Η Πολωνία εξάλλου συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στη διατήρηση των ποσοστώσεων προσφύγων στο έδαφος της, οι οποίες, όπως αναμένεται, θα σταθούν στο πλευρό της Βαρσοβίας. Μέρκελ και Μακρόν συντάσσονται στο πλευρό του κ. Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Βαρσοβία στις αρχές του 2018, σε μια ύστατη προσπάθεια «σωφρονισμού» της.

Θα έχει βεβαίως μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο θέμα με την Πολωνία, καθώς εξακολουθεί να τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, διατηρώντας αμείωτη την αντιπαράθεσή της με την ελληνική δικαστική εξουσία.