Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος χαίρει καθολικής αποδοχής. Προτάθηκε από το Ποτάμι και ψηφίστηκε και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Το γεγονός ότι δέχθηκε τη θέση του επικεφαλής των εκλογικών διαδικασιών για την ηγεσία του νέου φορέα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προώθηση του εγχειρήματος. Μεγαλύτερη, άλλωστε, απόδειξη της επιτυχίας αποτελεί η συμμετοχή περισσότερων από 210.000 ανθρώπων στην κάλπη την περασμένη Κυριακή. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η κριτική στο πρόσωπό του!

Η τραγωδία της Δυτικής Αττικής υπερβαίνει τα πάντα και πολύ περισσότερο τις συζητήσεις για την Κεντροαριστερά. Ορθώς αποφασίστηκε να διακόψουν Γεννηματά και Ανδρουλάκης τις προεκλογικές τους δραστηριότητες και να μην γίνει το προγραμματισμένο, για σήμερα το βράδυ, debate των δύο μονομάχων. Μόνο που, όσο αυτονόητη είναι η παύση της προεκλογικής δραστηριότητας, άλλο τόσο αυτονόητη θα έπρεπε να είναι και η μεταβολή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Επιτροπή Αλιβιζάτου -και σωστά- ότι υπάρχει τριήμερο εθνικό πένθος και να παγώνει την προεκλογική δραστηριότητα, αλλά την ίδια στιγμή να μη μεταθέτει κατά μία εβδομάδα τις εκλογές. Μιλάμε για την πλέον προφανή αντίφαση, που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Και εδώ το ζητούμενο δεν είναι αν συμφέρει τη Φώφη ή τον Ανδρουλάκη να γίνουν αυτή ή την άλλη Κυριακή οι εκλογές. Το θέμα είναι τι συμφέρει την υπό διαμόρφωση προοδευτική και δημοκρατική παράταξη.

Τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από πλευράς ενημέρωσης των πολιτών πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία. Να έχουν τον χρόνο οι δύο υποψήφιοι την άλλη εβδομάδα να βρεθούν ενώπιων των τηλεθεατών. Να γίνει δηλαδή debate των δύο, για να βγάλουν οι 210.000 που ψήφισαν τα δικά τους συμπεράσματα. Δεν μπορεί να γίνει ο δεύτερος γύρος με τους υποψηφίους κρυπτόμενους.

Εστω και σήμερα, υπάρχει ο χρόνος να διορθωθεί το λάθος και να οριστεί ημέρα διεξαγωγής των εκλογών η 26η Νοεμβρίου. Είναι αστείο και προσχηματικό το επιχείρημα ότι εκείνη την ημέρα πραγματοποιούνται οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να γίνει ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών διαδικασιών την ημέρα που πραγματοποιούνταν στην Αττική ο Μαραθώνιος! Ως εκ τούτου, μόνο χαμόγελα δυσπιστίας προκαλεί το επιχείρημα για την απουσία των δικηγόρων από τις κάλπες. Είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Αλιβιζάτου να διορθώσει σήμερα το λάθος του. Αλλιώς, θα έχει χύσει την καρδάρα…