«Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει. Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω, καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι», έγραφε το 1978 ο Φώντας Λάδης στα «Τραγούδια της Λευτεριάς». Οι στίχοι του είναι αρκούντως επίκαιροι βλέποντας τον τρόπο που κινούνται οι χρυσαυγίτες το τελευταίο διάστημα. Υπόγεια, ύπουλα, σχεδόν «γελαστά», λες και θέλουν να κάνουν κάποιους από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους αναλυτές να επισημάνουν ότι υπάρχει και «σοβαρή Χρυσή Αυγή». Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει, δεδομένου ότι ο φασίστας, όσο και αν θέλει να κρυφτεί, το χούι δεν φεύγει. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που συνέβη την Τετάρτη το πρωί με τα τάγματα των τραμπούκων που επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες σε λεωφορείο, εκ των οποίων η μία είναι και δικηγόρος στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εδώ και κάμποσους μήνες, κάτι συμβαίνει στους κόλπους της ναζιστικής οργάνωσης. Σαν να θέλουν να αποτραβηχτούν από τα φώτα της δημοσιότητας, σαν να επιδιώκουν να κοιμίσουν όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες με τη στάση που κρατούν. Ή σαν κάτι να παζαρεύουν, μιας και είναι σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την εμπλοκή σχεδόν του συνόλου του στελεχικού δυναμικού της οργάνωσης.
Πρέπει σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές να καταστεί σαφές ότι καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει με τους σύγχρονους οπαδούς του Χίτλερ. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να προκύψει με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους τρόπους και τις πρακτικές των ναζί. Που σημαίνει ότι θα πρέπει η δίκη να γίνει κανονικά, ανεξάρτητα αν η ηγεσία του φασιστικού κόμματος προσπαθεί να φορέσει το διάστημα αυτό έναν άλλον φερετζέ και να βγάλει μια πιο light εικόνα προς τα έξω. Κοινώς, το τέρας το σκοτώνεις όταν το βρεις πρόχειρο!

Διότι πέρα από τα φώτα, εκεί, δηλαδή, όπου δρουν οι χρυσαυγίτες, συνεχίζουν να ποτίζουν την κοινωνία, και ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές, με το δηλητήριο του μίσους, του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας. Απαιτείται εγρήγορση και όχι αυταπάτες επειδή κάποιοι από αυτούς φορούν πλέον κουστούμια και γραβάτες. Τώρα που είναι στα «σχοινιά», ακριβώς επειδή υπάρχει η δίκη της εγκληματικής συμμορίας, πρέπει να δοθεί η ουσιαστική μάχη για να τελειώνουμε ή, έστω, να περιορίσουμε τον ρόλο και τη δράση αυτού του απεχθούς μορφώματος. Οποιος μπει σε διαδικασία συναλλαγής μαζί τους θα είναι εσαεί υπόλογος!