Τρόμος έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Η είσοδος του κόμματος των ακροδεξιών στη Βουλή για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε τον ευρωπαϊκό Τύπο να υποδεχθεί χθες με μαύρα πρωτοσέλιδα τη νίκη της Μέρκελ, την εικόνα της οποίας όμως αποδυναμώνει το υψηλό ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος, που αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος επιμένει και σήμερα να «κατακρεουργεί» την Άνγκελα Μέρκελ, εστιάζοντας στη δυσκολία με την οποία η Γερμανία, υπό την ηγεσία της Μέρκελ, θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση. Η Μέρκελ έχει μπροστά της μια δύσκολη εξίσωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γι' αυτό πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.  

Ο «πολιτικός σεισμός» που προκάλεσε η είσοδος του AFD στη γερμανική Βουλή θα είναι διαρκείας απ' ό,τι φαίνεται, και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ανακατατάξεις σε όλα τα κόμματα.  

Η 4η θητεία της Μέρκελ στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να στηριχθεί από τα κόμματα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, με τους Φιλελεύθερους να υπογραμμίζουν ως όρο για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση να «διεκδικήσουν» το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Το σενάριο, ωστόσο, αποχώρησης του Σόιμπλε από την κυβέρνηση της Μέρκελ φαντάζει δύσκολο, ενώ, όπως εκτιμούν τόσο στον ευρωπαϊκό Τύπο όσο και αναλυτές στην Ελλάδα, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας.