Όλική ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ψήφιση προαπαιτουμένων έφερε η απόσυρση της τροπολογίας για τον τρόπο προκήρυξης απεργιών. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε σπάσιμο των ψηφοφοριών σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορούσε το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα και προέβλεπε ψήφιση αρκετών δύσκολων προαπαιτουμένων μέσω τροπολογιών. Ο στόχος του συνοπτικού τρόπου νομοθέτησης δεν ήταν άλλος από το να αποφευχθούν αντάρτικα, αλλά και ακρόαση φορέων κατά τη νομοθετική διαδικασία. Το δεύτερο τμήμα προέβλεπε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατετίθετο στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές και θα περιελάμβανε ό,τι απέμενε από τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Η πράξη έδειξε ότι το Μαξίμου δεν ζύγισε σωστά τις αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η τροπολογία για τις απεργίες να αποσυρθεί άρον-άρον λίγο μετά την κατάθεσή της, και αφού είχαν προηγηθεί τα οργισμένα μηνύματα των συνδικάτων και του ΚΚΕ, τα οποία χτύπησαν κατευθείαν στο μαλακό αριστερό υπογάστριο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, δεδομένου ότι μεσολαβεί ο προϋπολογισμός, όλα τα προαπαιτούμενα πάνε πίσω και σίγουρα όχι πριν από τις 19 Δεκεμβρίου.

Ο πανικός που προκάλεσαν στο Μαξίμου οι αντιδράσεις, έγινε ορατός χθες στη Βουλή όταν η κυβέρνηση έμεινε απαθής να παρακολουθεί επί ώρες το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για πλειστηριασμούς και απεργίες, χωρίς να έχει την παραμικρή γραμμή άμυνας.

Η ΝΔ, η οποία τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Πόσο ξεφτίλες είστε;» ρώτησε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε τους κυβερνητικούς βουλευτές ως «ανθρωπάκια και ξεφτίλες» διότι ενώ πάνε στις περιοχές που πουλιούνται οι μονάδες της ΔΕΗ και ενώ είναι πρώτοι στις διαδηλώσεις για τους πλειστηριασμούς, μετά τα ψηφίζουν όλα στη Βουλή».

«Η ΝΔ όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.