Η ελληνική πλευρά ενημερώνει υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφύλη, ενημερώνει τους έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από την ελληνική πλευρά. Επίσης, παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις ως προς την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις πρακτικές αλλά και τις επιχειρησιακές δυσχέρειες που συναντά και τις λύσεις που προκρίνει για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τις ανάγκες της συμφωνηθείσας συνδρομής εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών. 

Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ, αρμόδιος για την προετοιμασία της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ.

Σε περίπου 53.000 έχει διαμορφωθεί ο συνολικός αριθμός προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (9/4, στις 8.00 π.μ. του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ανά την επικράτεια βρίσκονται 52.953 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 11.269 άνθρωποι και στο λιμάνι του Πειραιά 4.569.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ξυδάκη με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων υπουργών.   Στη συνέχεια η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου θα τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος.