Σε ασφαλή χέρια πέρασε, πλέον, έπειτα από πολύμηνη αβεβαιότητα, ο ιστορικός Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στην επαναδιαμόρφωση του τοπίου στον χώρο του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου. Η πλειοδοτική διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ανέδειξε την εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη πλειοδότρια με το ποσό των 22.892.600 ευρώ και, ως εκ τούτου, τον επιφανή εφοπλιστή αφενός εγγυητή της εύρυθμης λειτουργίας των εντύπων του Οργανισμού, αφετέρου συνεχιστή της 95χρονης ιστορίας που είναι συνυφασμένη με πρόσωπα και γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της χώρας.

Είναι προφανές ότι η εξαγορά του ιστορικού Οργανισμού Λαμπράκη δεν συνιστά ένα συνηθισμένο επιχειρηματικό deal και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη επιχειρηματική εξαγορά. Επί της ουσίας, ο Ευάγγελος Μαρινάκης αναλαμβάνει να συνεχίσει και να εξελίξει τη ζώσα ιστορία της χώρας και να αναδείξει μέσα από τα γεγονότα τη νέα εποχή στον χώρο των media. Παράλληλα, η προσωπικότητα και το επιχειρηματικό κύρος του Ελληνα εφοπλιστή διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του δημοσιογραφικού κολοσσού σε μια περίοδο κρίσης στον χώρο του Τύπου. Κυρίως σε μια περίοδο κατά την οποία, εξαιτίας της κρίσης, εμφανίζονται να διεκδικούν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης ύποπτα επιχειρηματικά σχήματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάληψη εκ μέρους του Ευάγγελου Μαρινάκη -ενός ανθρώπου που δεν αποσκοπεί σε εργολαβίες με το ελληνικό Δημόσιο- της ευθύνης να πάρει το τιμόνι της ναυαρχίδας του ελληνικού Τύπου αποτελεί σημαντικό γεγονός, υπό την έννοια ότι ο σεβασμός στη φυσιογνωμία του ΔΟΛ θα συμβάλει στην ποιότητα της ενημέρωσης και θα αποτελέσει ασπίδα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Η σελίδα που γυρίζει ο Ευάγγελος Μαρινάκης δεν αφορά μόνο τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Πρωτίστως, αποτελεί κι ένα σαφές μήνυμα που έχει αποδέκτες όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν παντοιοτρόπως να εισχωρήσουν στα Μέσα και να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία τους και στη συνέχεια να προσπορίσουν πολιτικοοικονομικά οφέλη. Σ’ αυτό το πλαίσιο η αποφασιστική κίνηση του Ευάγγελου Μαρινάκη όχι μόνο αλλάζει τα δεδομένα και σηματοδοτεί εξελίξεις, αλλά, επιπλέον, βάζει τις προϋποθέσεις επανάκτησης του κύρους και της εγκυρότητας στην πληροφόρηση. Εν τέλει, το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο περιέρχεται ο ΔΟΛ αποτελεί, πέραν όλων των άλλων, και προσφορά στη Δημοκρατία, αφού ο ιστορικός Οργανισμός παραμένει σε ελληνικά χέρια και απομακρύνεται, πλέον, οριστικά ο κίνδυνος να βρεθεί στα χέρια συμφερόντων που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί ότι επιδιώκουν ιδιοτελώς να δημιουργήσουν συνθήκες και καταστάσεις που βρίσκονται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας.

 

Ο διαγωνισμός για τον ΔΟΛ

 

Στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 31/5/2017 ολοκληρώθηκε η πλειοδοτική διαδικασία και άνοιξαν οι φάκελοι των προσφορών των διεκδικητών. Παρόντες ήταν οι συμβολαιογράφοι της εταιρείας Grant Thornton, η οποία έχει οριστεί ως ειδική εκκαθαρίστρια σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία «Ανδρέας Αγγελίδης», και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. Η πλειοδοτική διαδικασία είχε δύο σκέλη: Μία για το τμήμα των τίτλων και των συμμετοχών και μία για το πακέτο των ακινήτων. Οι τέσσερις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για το πρώτο κομμάτι ήταν η Alter Ego του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, με προσφορά η οποία ανήλθε στα 22.892.600 ευρώ, η Dimera, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, με προσφορά 11.926.000 ευρώ, η κυπριακής προέλευσης εταιρεία Vegata, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, με προσφορά 21 εκατ. ευρώ, και μια αγγλική εταιρεία η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 100.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η συμβολική προσφορά του εκπροσώπου των εργαζομένων, ο οποίος κατέθεσε το ποσό των 3 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για να κατοχυρώσει νομικά το δικαίωμα γνώσης της διαδικασίας. Η πλευρά του κ. Μαρινάκη, της οποίας ο φάκελος άνοιξε πρώτος, παρέθεσε τρεις εγγυητικές επιστολές εξολοκλήρου από ελληνικές τράπεζες, και συγκεκριμένα δύο της Εθνικής Τράπεζας, της τάξης των 9 εκατ. και 5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, και μία της Eurobank, ύψους 12 εκατομμυρίων. Η Vegata (με αντικείμενο το real estate και τον δανεισμό), που ακολούθησε, κατέθεσε τέσσερις εγγυητικές επιστολές τράπεζας του Λουξεμβούργου (μία ύψους 10 εκατ., δύο των 5 εκατ. και μία του 1 εκατ.). Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Ιβάν Σαββίδη με μία εγγυητική ύψους 7.100.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, μία δίγραμμη επιταγή ύψους 226.000 ευρώ επίσης από την Πειραιώς και ακόμα πέντε επιταγές από την Τράπεζα Κύπρου (πληρωτέες την ημέρα της δημοπρασίας στο όνομα των εκκαθαριστών), εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ύψους 1 εκατ. ευρώ και η μία 600.000. Οι προερχόμενες από την Κύπρο εγγυητικές ακυρώθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η Alpha Αστικά Ακίνητα, με ποσό που ανήλθε στα 3.780.000 ευρώ. Η εταιρεία «Σαντορίνη» προσέφερε 3.001.123 ευρώ και η εταιρεία «New Mile Ακίνητα» 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να τονισθεί ότι τυπικά η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ. Οι επιχειρηματίες που κατέθεσαν τις μικρότερες προσφορές έχουν, βάσει των προβλέψεων, το δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις και, στην περίπτωση αυτή, η τελική επικύρωση του πλειοδότη θα γίνει από τη Δικαιοσύνη.

Ο διαγωνισμός αφορούσε συνολικά 211 τίτλους, μεταξύ των οποίων «Το Βήμα», «Τα Νέα», τις ιστοσελίδες in.gr, tanea.gr, vima.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, πλήθος περιοδικών, αλλά και ιστορικούς τίτλους όπως οι «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και «Εποχές». Δημοκρατήθηκαν, επίσης, άλλα 143 σήματα ΜΜΕ, η ισχύς των οποίων έχει λήξει. Αξιο αναφοράς είναι το ψηφιοποιημένο και το έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, στο οποίο έχει καταγραφεί ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1922 και περιλαμβάνει κείμενα σχεδόν του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο. Το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ περιλαμβάνει:

 

α) «Αθηναϊκά Νέα» (1931-1945)

 

β) «Βήμα» (1945 - σήμερα)

 

γ) «Ελεύθερον Βήμα» (1922-1944)

 

δ) «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (1926-2004)

 

ε) «Τα Νέα» (1944-σήμερα)

 

Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, slides και λοιπά περιοδικά. Στην «προίκα» του ΔΟΛ ανήκει και η συμμετοχή του με ποσοστό 22,11% στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καθώς και συμμετοχές του Συγκροτήματος και σε άλλες 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εκτυπωτική «Iρις» (50%) και το πρακτορείο Τύπου «Αργος» (41,22%).

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ποτέ δεν διάλεξε τον εύκολο και τον σίγουρο δρόμο. Αντιθέτως, τα εμπόδια και κυρίως οι… επιχειρούμενες τρικλοποδιές «τον κάνουν ακόμα πιο δυνατό», όπως τονίζουν εκείνοι που παρακολούθησαν από κοντά την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή γνώσης κι έμπνευσης, αλλά και απόλυτο πρότυπο ζωής, υπήρξε ο αείμνηστος πατέρας του, Μιλτιάδης Μαρινάκης. Ο ξεχωριστός Πειραιώτης, που έδωσε έντονο στίγμα στην κοινωνική ζωή της πόλης ως δημοτικός σύμβουλος και αργότερα ως βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά και διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος και γενικός αρχηγός της διοίκησης Νταϊφά, έχοντας ισχυρή συμβολή στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων από τον Ολυμπιακό στις αρχές της δεκαετίας του ’80. 

Εχει σπουδάσει Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις στο Λονδίνο. Είναι παντρεμένος με την Αθανασία Μαρινάκη κι έχει τρία παιδιά, τον Μιλτιάδη, την Ειρήνη και την Ελένη.

Εχοντας ως μόνη πυξίδα το ένστικτό του, την οξυδέρκειά του και την παροιμιώδη τόλμη του, κράτησε γερά το τιμόνι και πέρασε κάθε κάβο που βρέθηκε μπροστά του στους άκρως τρικυμιώδεις ωκεανούς της Παγκόσμιας Ναυτιλίας. Σήμερα βρίσκεται στην 61η θέση της λίστας με τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας (ανεβαίνοντας 12 θέσεις μέσα σε τρία χρόνια), ενώ από τα επιτεύγματα-σταθμούς της πορείας του ήταν η είσοδος της Capital Product Partners L.P. στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το επιχειρηματικό του δημιούργημα διαχειρίζεται έναν στόλο 68 πλοίων:

41 δεξαμενόπλοια, 19 containers και 8 πλοία ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 7 εκατ. τόνων deadweight και 130.000 containers.

Η αγάπη του για τον Πειραιά και τον «Θρυλικό» ποδοσφαιρικό σύλλογο-σύμβολό του, τον Ολυμπιακό, αποφάσισε, πέρα από κάθε νουθεσία και λογική, να αποκτήσει την αγαπημένη ομάδα των παιδικών του χρόνων.

Με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψε τα οικονομικά ανοίγματα και, στον πρώτο κιόλας χρόνο παρουσίας του στην προεδρία, έφερε και πάλι το πρωτάθλημα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας. Σήμερα μετρά επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, ισοφαρίζοντας το ιστορικό ρεκόρ του προκατόχου του, Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ επί ημερών του ο Ολυμπιακός ισχυροποιήθηκε όσο ποτέ στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (έφθασε στη 19η θέση της UEFA και αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, παράδειγμα σύγχρονου κλαμπ).

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα μιας ευρείας ομάδας φορέων και δημοτών του Πειραιά, προχώρησε σε ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του πάθους του για την πόλη. Πρωτοστάτησε με φόντο τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στη σύσταση ενός υπερκομματικού συνδυασμού, με πρόσωπα από όλο το κοινωνικό φάσμα της πόλης. Τελικά, τη νύχτα της 2ας Μαΐου του 2014 γεύτηκε άλλη μία δικαίωση. Τη νίκη του αυτή και το δάκρυ συγκίνησης που τη συνόδευσε τη δώρισε απλόχερα στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη. 

Πολύπλευρος χαρακτήρας, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς και έντονη κοινωνική ευαισθησία, ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο προσφοράς στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Επί ημερών του ο Ολυμπιακός αφήνει πιο ισχυρό από ποτέ το αποτύπωμά του στο μέτωπο της κοινωνικής προσφοράς, και μάλιστα μέσω πρωτοβουλιών διεθνούς ακτινοβολίας. Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της συνεργασίας με τη UNICEF, της μόνιμης στήριξης στο Ιδρυμα «Ελπίδα» της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για τα παιδιά με καρκίνο ή, πιο πρόσφατα, της τιτάνιας προσπάθειας για τη σίτιση και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν καταλύσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του στον πολιτισμό, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη, ενώ έχει χρηματοδοτήσει τη δημιουργία προτομής του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Κολωνάκι, σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, καθώς είναι απόγονος της οικογένειας του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας από την πλευρά της μητέρας του. Εσχάτως, μάλιστα, ανέλαβε εξολοκλήρου το κόστος για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού από καλλιτεχνική άποψη μνημείου, αφιερωμένου στον Ποντιακό Ελληνισμό, το οποίο δεσπόζει στην Πλατεία Αλεξάδρας στο Πασαλιμάνι, που, χάρη στην οικονομική συνδρομή του κ. Μαρινάκη, ανακατασκευάστηκε σε σύγχρονα πρότυπα. Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία του ιδίου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει χορηγήσει την κατασκευή ουκ ολίγων πλατειών στα όρια του δήμου, παιδικών χαρών και χώρων άθλησης στο κέντρο και τις ευαίσθητες περιοχές του Πειραιά, ενώ έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, που, κατά κοινή ομολογία, αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Την ίδια ώρα, ο κ. Μαρινάκης έχει καθοριστική συμβολή στο φιλανθρωπικό έργο των Μητροπόλεων Πειραιά και Νίκαιας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα συσσίτια που καλύπτουν τις ανάγκες χιλιάδων απόρων.

Ο χώρος των Media αποτελεί άλλη μία ενδιαφέρουσα πρόκληση για τον Ευάγγελο Μαρινάκη. Μετά την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», πλειοδότησε στη δημοπρασία για τον ΔΟΛ. «Δεν έχω καμία επιχείρηση στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μου είναι καθαρά επενδυτικό», υπενθυμίζει ο Ευάγγελος Μαρινάκης σε όσους τον ρωτούν για τα κίνητρα της απόφασής του να διεκδικήσει τον Οργανισμό.