Συνεχίζεται η ολονύχτια μάχη που έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μάνη, όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές. Οι φλόγες έχουν ήδη κάψει σπίτια στον Κότρωνα, το Σκουτάρι και τον οικισμό Παρασυρός, ενώ απειλείται το Φλομοχώρι.
Πλοία του Λιμενικού περίμεναν έγκριση για να μεταφέρουν ηλικιωμένους -κυρίως- κατοίκους των πληγέντων χωριών σε ασφαλές μέρος, ωστόσο τελικά άνοιξε ο δρόμος και κατάφεραν να φύγουν οδικώς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του lakonikos.gr, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Αν. Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει στον Κότρωνα. Ο ίδιος γλίτωσε χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών.
Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, εξαιτίας των πυρκαγιών.

Στην περιοχή βρίσκεται η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, ο δήμαρχος Αν Μάνης Π.Ανδρεάκος, και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της Λακωνίας.

Το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν από ξηρά και αέρα, δυσχεραίνουν οι άνεμοι 5 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Επί τόπου βρίσκονται 40 οχήματα και 150 πυροσβέστες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά».

Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».