Ενας ακόμα «καυτός» φάκελος από τον χώρο της Υγείας ετοιμάζεται να ανοίξει λίαν συντόμως, ανάβοντας «φωτιές» σε τουλάχιστον 3.000 εμπλεκόμενους γιατρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελεγκτικές αρχές, έχουν κάθε λόγο να κοιμούνται… ανήσυχα. 

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Επένδυση», η υπόθεση αφορά κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ευρέως γνωστού φαρμάκου για τη χοληστερίνη, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «οπλοστάσιο» μεγάλης πολυεθνικής. Η σχετική εισαγγελική παραγγελία είχε φτάσει στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς διερεύνηση, αλλά πλέον, με τη συγκρότηση του ειδικού Σώματος Ελεγκτών, που έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τις παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων, ο βαρύς φάκελος θα επιστρέψει στη «Νέα Δομή», με άμεση προτεραιότητα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και ο φάκελος της Novartis, αλλά και ο παλαιότερος της DePuy, δείχνουν ότι οι έλεγχοι στον χώρο της Υγείας δεν μπορούν να εξαντλούνται στους… παραδοσιακούς τρόπους έρευνας, δηλαδή πόρτα-πόρτα για την έκδοση αποδείξεων και στα «τυφλά», με την προσδοκία ότι θα… πιαστεί το λαβράκι. Αυτό το γνωρίζουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες και πλέον οι προληπτικοί έλεγχοι όχι μόνο βασίζονται σε risk analysis, με δείκτες βαρύτητας (φορολογικό παρελθόν, προηγούμενο παραβάσεων, ειδικότητες υψηλού «κινδύνου» με βάση αποτελέσματα κλαδικών ελέγχων, καταγγελίες), αλλά συν τοις άλλοις αποτελούν τη βάση για ελέγχους δευτέρου επιπέδου, όπου οι παραβάτες καταγράφονται σε «μαύρη» λίστα και ερευνώνται εις βάθος για παράνομη προσαύξηση περιουσίας και ό,τι προκύψει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες ρίχνουν «δίχτυα» και αναζητούν στοιχεία από κλινικές με τις οποίες συνεργάζονται γιατροί. Ποιος είναι ο στόχος; Η καταγραφή των κάθε είδους χειρουργείων και επεμβάσεων, έτσι ώστε να γίνεται αντιστοίχιση των επεμβάσεων με τον κάθε γιατρό, χωρίς φυσικά να εμπίπτει η ελεγκτική διαδικασία στη ζώνη του ιατρικού απορρήτου, καθώς αυτό που ερευνάται δεν είναι ο ασθενής, αλλά ο γιατρός. Το επόμενο βήμα είναι προφανές: διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων γιατρών προκειμένου να εντοπιστούν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Στο… παιχνίδι μπαίνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, έτσι ώστε να κλείσουν κι άλλες οδοί (φορο)διαφυγής για γιατρούς. Η σκέψη είναι απλή: Οι ασθενείς δηλώνουν ιατρικές δαπάνες, με βάση παραστατικά, προκειμένου να λάβουν επιστροφές από την ασφαλιστική τους, και ως εκ τούτου η διασταύρωση αυτών των στοιχείων με τα αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν οι γιατροί μπορεί να αποδώσει καρπούς, ειδικά αν υπάρχει συνδυασμός με τα στοιχεία που προκύπτουν από κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Φυσικά, ουδείς πετά στα σύννεφα κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η σχέση του γιατρού με τον ασθενή είναι «ευαίσθητη», με αποτέλεσμα πολλές από αυτές τις συναλλαγές να μένουν σε κάθε περίπτωση μακριά από τα μάτια και τα αφτιά της Εφορίας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη τα ομολογουμένως εντυπωσιακά πρόσφατα ευρήματα της ΥΕΔΔΕ, του αποκαλούμενου «μικρού» ΣΔΟΕ, που προέκυψαν ύστερα από στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους:

• Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 1.810.360,51 ευρώ.
• Χειρουργός που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 41.847,42 ευρώ, ενώ απέκρυψε εισοδήματα συνολικού ποσού 295.137 ευρώ.
• Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης απέκρυψε εισοδήματα ύψους 3.876.048 ευρώ.
• Οδοντίατρος στην περιοχή του Νομού Λάρισας δεν εξέδωσε και εξέδωσε ανακριβώς φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 350.000 ευρώ.
• Μαιευτήρας - γυναικολόγος των βορείων προαστίων απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή προέλευσης, συνολικού ύψους 298.510,29 ευρώ.
• Συνταξιούχος ιατρός του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας απέκρυψε εισοδήματα ύψους 168.348,81 ευρώ.
• Ιατροδικαστής προσαύξησε την περιουσία του από άγνωστη πηγή και από μη έκδοση αποδείξεων κατά ποσό ύψους 107.741,30 ευρώ.
• Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης απέκρυψε φορολογητέα ύλη ύψους 153.377,87 ευρώ από μη έκδοση αποδείξεων.
• Ιατρός ΩΡΛ των βορείων προαστίων δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως ύψους 195.774,56 ευρώ.

Η στροφή σε στοχευμένους ελέγχους στα πρότυπα του IRS, δηλαδή με τη σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών - προσαύξησης περιουσίας - τραπεζικών λογαριασμών, ασφαλώς δεν αφορά μόνο σε γιατρούς, αλλά η μάλλον οφθαλμοφανής αποτυχία των παραδοσιακών μορφών ελέγχου, όπως καταγράφεται στα επίσημα συνολικά κλαδικά αποτελέσματα, καθιστά επιτακτική την έμφαση στα νέα ελεγκτικά «εργαλεία», τα οποία μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ θα στραφούν στις φρέσκες χρήσεις, δηλαδή από το 2012 και μετά. Από την άλλη, το… πρωτογενές υλικό, δηλαδή οι παραβάσεις που καταγράφονται στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, είναι πάντα ευπρόσδεκτο και αναγκαίο για τον εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων των ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά η μεθοδολογία αλλάζει.

Σε πρώτη φάση, επιλέγονται βάσει δείγματος γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, χειρουργοί) και ακολούθως εκδίδεται η αναγκαία εντολή ελέγχου. Στην επόμενη φάση, οι ελεγκτές στήνουν μεθοδικά και με υπομονή το… δόκανο έξω από τα ιατρεία, τα οποία τίθενται για διάστημα ακόμα και ενός μήνα υπό διακριτική παρακολούθηση -όσο δύσκολο κι αν είναι πρακτικά αυτό-, με στόχο την καταγραφή των πελατών. Το λεπτό σημείο σε αυτή τη φάση είναι η συγκατάθεση των ασθενών σε αυτή τη διαδικασία. Στην τρίτη και τελευταία φάση ο έλεγχος μεταφέρεται εντός του ιατρείου, όπου οι ελεγκτές αντιπαραβάλλουν τα δικά τους στοιχεία με τα φορολογικά στοιχεία που έχει εκδώσει ο γιατρός στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και δεν δικαιολογούνται, τότε, πέρα από το προβλεπόμενο 500άρικο ανά παράβαση, ο γιατρός εγγράφεται στη «μαύρη» λίστα και συνθέτει με άλλους συναδέλφους του το πεδίο για εκτεταμένες διασταυρώσεις προσαύξησης περιουσίας και αδήλωτων εισοδημάτων…