Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (31/5/17), και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 110 χρόνων ζωής του ΣΕΒ, ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας έκανε μια εκτενή αναφορά στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του Συνδέσμου και της συμβολής του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ότι ο Σύνδεσμος είναι σταθερά προσανατολισμένος και εργάζεται διαχρονικά με όλες του τις δυνάμεις υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας, υπέρ του συνεχούς εκσυγχρονισμού του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της εργασίας, της παιδείας και της δικαιοσύνης, υπέρ της εγχώριας αναγέννησης της βιομηχανίας και της ενίσχυσης της εξαγωγικής δυναμικής της χώρας, και τέλος, υπέρ του μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας, στο πλαίσιο μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας στην 4η τεχνολογική βιομηχανική επανάσταση.

Ο ΣΕΒ προσβλέπει σε μια Ελλάδα ανταγωνιστική, με ελεύθερες αγορές, με χαμηλή και σταθερή φορολογία, με αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιχειρήσεις που δημιουργούν μόνιμες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με πολίτες που πρεσβεύουν την τήρηση των νόμων, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους με κοινωνική αλληλεγγύη.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, που προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις για να παγιωθεί ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και ένα σύγχρονο σύστημα αξιών που να επιβραβεύει την σκληρή δουλειά, την ανάληψη κινδύνων και την επιτυχία.

Το μήνυμα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές και προσβλέπει σε ένα καθαρό σήμα προς τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι έχει εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η κυρίαρχη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επάνοδος στις αγορές, ώστε να αξιοποιηθεί το αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική της θέση προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών υποδομών με διεθνή σημασία στα δίκτυα και στις μεταφορές.

Η ενεργειακή διασύνδεση, η δυνατότητα ανάπτυξης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι όλοι τομείς με εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Την τελευταία περίοδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την τόνωση του ανταγωνισμού, την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Χατζηδάκης: Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν και πάλι στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει.

Ο καθοριστικός παράγοντας, τόνισε, δεν είναι μια όποια λύση για το χρέος. Αντίθετα, η πιο αποτελεσματική πολιτική και απάντηση στα προβλήματα της χώρας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μια κυβέρνηση που θα πιστεύει στην ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες θα εφαρμόσει με σχέδιο και πατριωτισμό.

Ο Prem Watsa

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, η ιστορία του επίσημου προσκεκλημένου ομιλητή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ κ. Prem Watsa, ιδρυτή και προέδρου της Fairfax Financial Holdings, με USD 30 δισ. υπό διαχείριση, είναι άκρως παιδευτική, εμπνέοντας αισιοδοξία και ψυχική ανάταση. Φτάνοντας από την Ινδία στην ηλικία των 22 ετών ως μετανάστης στον Καναδά με 8 δολάρια στην τσέπη, κατόρθωσε να χτίσει μια μεγάλη και επιτυχημένη επιχείρηση, με σημαντικές επενδύσεις σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Ο κ. Prem Watsa όχι μόνο δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά με κοινωνική υπευθυνότητα επιστρέφει και μέρος των κερδών στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες επενδύει. Τα μήνυμά του είναι να γίνει η Ελλάδα η καλύτερη χώρα του κόσμου για την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, διότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν δουλειές και ευημερία. Πιστεύει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και πρέπει να μπει στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης και να επιστρέψει στις αγορές. Πρέπει, επίσης, να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέψουν καταθέσεις, και όχι να φύγουν.