Τα «πόδια» έχουν… στυλώσει οι δανειστές και επιμένουν στην μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο όπως αποδεικνύεται παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική πλευρά.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών σε μια προσπάθεια να βρεθεί – αν είναι δυνατόν - η χρυσή τομή στο φορολογικό.

Οι δανειστές και ειδικότερα, η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα.

Είναι γεγονός ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει με φόρους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς - συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι, αλλά και θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες υψηλότερο εισόδημα.

Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαφωνεί λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος εκτιμάει ότι «το αφορολόγητο ποσό είναι πολύ δύσκολο να  αλλάξει» αποτυπώνοντας χαρακτηριστικά την ασυμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς. 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο.

Οι συντελεστές που προτείνονται είναι 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% από 25.001 έως 30.000 ευρώ, 42% από 30.001 έως 60.000 ή 65.000 ευρώ και 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ή 65.000 ευρώ.

Για τους αγρότες εξετάζεται, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 9.500 ευρώ για τα εισοδήματα των οποίων, εάν δεν φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών, προτείνεται να φορολογηθούν με συντελεστή 15% για φέτος και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας να φθάσει στο 26% που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.  

Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.