Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «σκίζει τα ιμάτια του» και να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ωστόσο, το σενάριο της μείωσης του αφορολόγητου που θα πλήξει όλους τους πολίτες επανέρχεται επίσημα στο προσκήνιο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο. «To αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά έρχεται η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι κρίσιμο για τη ρευστότητα», σημείωσε από τα Τρίκαλα. Με γραπτή δήλωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κ. Παπαδημητρίου διευκρινίζει το αυτονόητο πάντως, ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από την κυβέρνηση για το αφορολόγητο.

Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας, οι συνομιλίες εκκινούν και πάλι, με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ούτε αυτές οι προτάσεις φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειστές, όπως έδειξε η ως πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για λογαριασμό της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεχομένως και στα 3.500 ευρώ! 'Έτσι θα φάνταζε ως επιτυχία ίσως, ενδεχόμενη μείωση στα 5.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του Ταμείου –και όπου ενδεχομένως «να κάτσει η μπίλια» τελικά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.

Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:

-Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.

-Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

-«Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.

-Νέοι φόροι, όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.