Με κληρώσεις δώρων αλλά και χρημάτων θέλει η κυβέρνηση να επιτύχει τη διάδοση της χρήσης των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών αντί μετρητών.

Τον Μάρτιο αναμένεται – εκτός απρόοπτου – να εκδοθεί και η απόφαση που θα αφορά τις λοταρίες. Το υπουργείο Οικονομικών αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να καθοριστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος η οποία θα γίνει αποκλειστικά μέσω των δικτύων πληρωμής POS των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κληρώσεις θα μετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω καρτών.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών και να διεκδικούν το μεγάλο δώρο του μήνα που θα είναι ένα αυτοκίνητο, αλλά και μικρότερα δώρα ύψους μέχρι και 50 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μοιράζεται σε δώρα σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Ο φορολογούμενος-πελάτης του καταστήματος, μόλις ολοκληρώσει κάποια αγορά πληρώνοντας με κάρτα θα μαθαίνει την ίδια στιγμή αν η απόδειξή του έχει κερδίσει. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους.

Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές.

Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα ενημερώνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές ίσης αξίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο για τη λοταρία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται στο μοντέλο των τραπεζών με τις κάρτες μπόνους, όπου οι καταναλωτές για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα συγκεντρώνουν πόντους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν στις επόμενες αγορές τους κερδίζοντας κάποια έκπτωση στις αγορές τους ή με απευθείας έκπτωση στον λογαριασμό τους υπό τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου.