Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, ξεκίνησαν στο διεθνή Τύπο τα σενάρια και τα πιθανά ονόματα για το νέο Αμερικανό υπουργό Οικονομικών. Μέχρι στιγμής ακούγονται τρία ονόματα: του Jeb Hensarling, του  Jame Dimon και του Steven Mnuchin. 

Ειδικότερα, δημοσίευμα της The Wall Street Journal αναφέρει ότι η ομάδα του νέου Αμερικανού προέδρου εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Τέξας, Jeb Hensarling.

Πρόκειται για μια επιλογή που θα μπορούσε να φέρει έναν εκλεγμένο αξιωματούχο με background ελεύθερης αγοράς, σε μια από τις πιο ισχυρές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρουν πηγές της The Wall Street Journal.

Ο Hensarling, πρώην βοηθός στο Κογκρέσο που τώρα εκπροσωπεί την περιοχή του Ντάλας, είναι πρόεδρος της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής, μια θέση στην οποία έχει υπηρετήσει για περισσότερο από μία δεκαετία, έχοντας προωθήσει τις κορυφαίες ρεπουμπλικανικές προτεραιότητες.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, αναφέρουν πως η διαδικασία μετάβασης έχει απλώς διευρυνθεί τις τελευταίες ημέρες, και αργούν ακόμη οι τελικές συστάσεις προς τον Trump.

Και πάλι, οι ρίζες του Hensarling από το Τέξας θα μπορούσαν να προσφέρουν μια έντονη αντίθεση με άλλους πιθανούς υποψηφίους, ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν δεσμούς με την Wall Street, εναντίον των οποίων καταφέρθηκε ο Trump στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε συνέντευξή του ο Hensarling χθες δήλωσε ότι "ασφαλώς θα συζητήσω" εάν έρθει πρόσκληση από την ομάδα του Trump. "Αλλά δεν περιμένω κάποια κλήση. Δεν είναι κάτι για το οποίο έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δεν είναι κάτι που επιδιώκω. Νομίζω πως είμαι τώρα σε πολύ καλή θέση να το εξετάσω".

Η σκέψη για τον Hensarling ως επόμενο υπουργό Οικονομικών, δείχνει την ισχυρή επιρροή που έχει ο νέος αντιπρόεδρος, Mike Pence στην λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ο Pence και ο Hensarling δούλεψαν μαζί στη βουλή των Αντιπροσώπων, και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται στενά σε πολλά οικονομικά ζητήματα.

Ο Hensarling αρχικά είχε υποστηρίξει τον Γερουσιαστή Ted Cruz για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, αλλά στη συνέχεια έδωσε την στήριξή του στον Trump και τον επαίνεσε που εξέλεξε τον Pence για αντιπρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Hensarling είχε προσπαθήσει να περάσει νομοθεσία το 2013 που θα καταργούσε σταδιακά τις υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac, ένα βασικό τμήμα των εκκρεμοτήτων που άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και που η κυβέρνηση Trump είναι πιθανό να κληρονομήσει.

"Παίζει" και το όνομα του Dimon της JP Morgan

Επίσης, δημοσίευμα του CNBC επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει πως οι σύμβουλοί του έχουν "ρίξει" το όνομα του Jame Dimon για την θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών. Μία ωστόσο εξ των πηγών, προσθέτει πως ο επικεφαλής της JP Morgan έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για αυτήν την θέση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν είναι σαφές ποιος από τον κύκλο των συμβούλων του Trump "έριξε" την ιδέα ή ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι πιθανός υποψήφιος για υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο επικεφαλής οικονομικών της εκστρατείας του Trump και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Steven Mnuchin, φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για την θέση, αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο πληροφορίες. 

Πάντως ο Dimon έχει δηλώσει επανειλημμένως, ότι δεν θα ενδιαφερόταν να γίνει υπουργός Οικονομικών.