Αναγκαία εξακολουθεί να θεωρείται η χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το μήνυμα που στέλνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.

Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της μείωσης του QE λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και της αναγνώρισης ότι οι αγορές παραμένουν αγχωμένες και ο πληθωρισμός αδύναμος.

Πρόκειται για μια πρόκληση που μοιράζεται με άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, κυρίως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει επίσης στόχο επίτευξης πληθωρισμού περίπου 2%.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάνει πρόοδο στη διαμόρφωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, αλλά η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ακόμη αναγκαία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ συμφωνούν πως πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν νευρικά σε οποιοδήποτε μήνυμα ότι περιορίζεται απότομα η ποσοτική χαλάρωση. 

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.