Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα να μην υπάρξει μια διεθνής, οικονομική "υστερία" μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι μολονότι μπορεί να υπάρξει μια "παύση" στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι απίθανο να συμβούν κατακλυσμιαίες αλλαγές.

"Υπήρξε μια κάποια υστερία μετά το δημοψήφισμα, σαν να είχε χαθεί με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ, σαν να διαλυόταν η Συμμαχία και η κάθε χώρα να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοσταθμό NPR. "Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τι συνέβη είναι ο εξής: πατήθηκε το κουμπί της παύσης όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", εξήγησε.

Ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος "δεν θα υπερέβαλε" όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit, αν και είχε προσωπικά ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι η ΕΕ "προχωρούσε πιθανότατα πιο γρήγορα απ' ό,τι έπρεπε" και χωρίς την αναγκαία ομοφωνία.

"Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια στιγμή που όλη η Ευρώπη θα πει: Ας πάρουμε μια ανάσα κι ας δούμε πώς θα διατηρήσουμε τις εθνικές ταυτότητές μας, πώς θα διατηρήσουμε τα οφέλη της ολοκλήρωσης και πώς θα χειριστούμε την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι", τόνισε.

Όσον αφορά τη σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ξανά καθησυχαστικός φέρνοντας ως παράδειγμα τη σχέση της Ουάσιγκτον με το Όσλο. "Να θυμάστε ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας", κατέληξε.