Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εισέρχονται τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και οι Ευρωπαίοι. Το χρονοδιάγραμμα είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, όποτε και θα κλείσουν τα ανοιχτά θέματα – ενεργειακά, δημοσιονομικά, εργασιάκα-ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει καμία συζήτηση για νέα μέτρα.

 

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος» εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ σεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα σε 3 μέρες στην οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ έστειλε μήνυμα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα, καθιστώντας σαφές ότι «χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, έσπευσε να σημειώσει ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του έτους, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμφωνία στο Eurogroup» τόνισε παράλληλα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ενδεχόμενη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «μετά το 2018 δεν θα είμαστε εντός προγράμματος οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν».

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται μεταξύ 2,5% και 3% για το 2017 και σημείωσε ότι «η χώρα κινείται προς τα μπροστά».

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, και έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην επιβολή φορολογικής δικαιοσύνης.

Σχετικά με την ανεργία, παραδέχθηκε ότι παραμένει σε «μη αποδεκτά επίπεδα», αλλά «τουλάχιστον τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στη Ευρώπη» έσπευσε να προσθέσει.

 

Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το Eurogroup θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. Το να ζητάμε από την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολικό, υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters. Δήλωσε τέλος ότι στόχος είναι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.