Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα τα επόμενα 24ωρα κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα εν όψει του Εurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, όπου θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Για τις Βρυξέλλες πέταξαν εκτάκτως σήμερα  υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, για έναν τελευταίο γύρο επαφών με τους Θεσμούς. Εκτιμάται για μια ύστατη προσπάθεια να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση και να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. "Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια" υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα "άκαρπο" να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης "είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά" για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

"H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη" σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε, επίσης, ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι "τεχνικά εύκολη", ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια "πολιτικά ευαίσθητα" ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί "σημαντική πρόοδος" σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί ένα "σημαντικό βήμα" στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να "αναμένονται θαύματα". Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό που μπορεί να συμφωνηθεί, από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής, είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Όπως πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα οι θεσμοί μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες. Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι παίχτες, ωστόσο δε θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.

Η ατζέντα του Eurogroup προς το παρόν αναφέρει την Ελλάδα ως θέμα στο οποίο θα συζητηθεί η πρόοδος στα ανοικτά πεδία αναφέροντας πέρα από το ασφαλιστικό, το σύνολο των "πακέτων" για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, το εργασιακό και την αγορά ενέργειας.

Από τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου θα υπάρξει εξοικονόμηση 1%+1% του ΑΕΠ, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιούς συνταξιούχους να εφαρμόζεται από το 2019, όπως και η μείωση του αφορολογήτου για τον άγαμο στα 5.600 ευρώ.

Στα εργασιακά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα παραμείνει αμετάβλητο έως το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, για τις ομαδικές απολύσεις δεν θα απαιτείται διοικητική προέγκριση, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα ανταπεργίας στους εργοδότες.

Στα ενεργειακά το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα πωληθεί, ενώ εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών θα πωληθεί και μέρος των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Την ίδια στιγμή, ειδική βαρύτητα για τη διαπραγμάτευση θα έχει και η έλευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ στην Αθήνα αύριο Τετάρτη.

Συνομιλίες με Μέρκελ και Λαγκάρντ

Τις ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές.

Στο ερώτημα πότε έγιναν οι επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, απάντηση που να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο δεν δίνεται. Σιγή ασυρμάτου υπάρχει και για το περιεχόμενο των συνομιλιών, όπως και για το αν στις τριγωνικές συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε κοινός τόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφερόταν σε non paper που διακινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές

Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, φοβούμενοι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει την τακτικτή του 2015 παρατείνοντας επ' αόριστον τη διαπραγμάτευση και χρησιμοποιώντας άλλους πόρους για να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Ελλάδα επιχειρήσει να πληρώσει τη δόση του Ιουλίου με τον τρόπο αυτό χωρίς να έχει κλείσει την αξιολόγηση, τότε όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα ακυρώνονται και η διαπραγμάτευση ξεκινά από το μηδέν.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε εμμέσως ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εξηγώντας ότι η αβεβαιότητα, η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και μια πιθανή προσπάθεια εύρεσης κρατικών πόρων από τη κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του Ιουλίου, θα ήταν «καταστροφή για την οικονομική, τη φορολογική, την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».