Δύο τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν προγραμματιστεί για σήμερα . Μία του εκτελεστικού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο (supplemental MoU) και μία του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη του Euroworking Group για να εγκριθεί η εκταμίευση.

Παρότι παραμένουν σοβαρά «αγκάθια» που ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της α΄ δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, η Αθήνα καθησυχάζει πως δεν θα υπάρξουν δυσκολίες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου, αντί για την αναμενόμενη απόφαση για εκταμίευση της δόσεως των 7,7 δισ. την Πέμπτη 6 Ιουλίου, πιθανώς ο ΕSM να αποφασίσει την μετάθεσή της κατά μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 – 14 Ιουλίου. Στενεύει έτσι πολύ το περιθώριο για να προλάβουν να έρθουν τα 7,7 δισ. για να προλάβει το δημόσιο να πληρώσει στις 17 Ιουλίου τα 2,1 δισ. σε ιδιώτες που περιμένουν να πληρωθούν το τριετές ομόλογο Σαμαρά. Στις 18 Ιούλιου το ΔΝΤ περιμένει άλλα 300 εκατ ευρώ και στις 20 Ιουλίου πρέπει να δοθούν και 4 δισ. στην ΕΚΤ.

Το σχέδιο των πληρωμών

Στο σχέδιο απόφασης ορίζεται ότι η πρώτη υποδόση των 800 εκατ ευρώ μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος Ιουλίου στα ελληνικά κρατικά ταμεία μαζί με τα υπόλοιπα 6,9 δισ. ευρώ που αφορούν σε αποπληρωμές λήξεων χρέους. Η δεύτερη δόση των 800 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 1,6 δισ.) δεν θα δοθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά θα πρέπει να έχει διατεθεί πλήρως έως 30 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή ό,τι περισσέψει, δεν θα εκταμιευθεί. Επίσης αν παραμένουν αδιάθετα πάνω από 300 εκατ. ευρώ για πάνω από τρεις μήνες, αυτά επιστρέφονται από την Ελλάδα ή ο ESM θα μπορεί να αλλάξει τον προορισμό τους.

Οι εκκρεμότητες

Στο επίκεντρο σχεδιάζεται να βρεθούν διαδοχικά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (σ.σ. που συνδέονται κυρίως σύμφωνα με πληροφορίες με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ασφάλιση της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων, για την εφαρμογή των παρεμβάσεων στους μηχανικούς και στο κυριακάτικο εμπόριο αλλά και με τα μέτωπα των διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και η διαδικασία και οι όροι που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των υποδόσεων όταν εκπληρωθούν αυτά τα προπαιτούμενα.