Ερωτήματα διατυπώνονται πλέον ανοιχτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το αν αξίζει τελικά να συνεργάζονται με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το θέμα εγείρεται σε άρθρο του Reuters, στο οποίο –όπως αναφέρεται- ακόμη και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ αναρωτήθηκε φωναχτά «αν θα πρέπει να συνεχίσουμε με οποιοδήποτε κόστος να επιμένουμε στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα».

Μάλιστα όπως αναφέρει το άρθρο περίπου 12 ανώτατοι αξιωματούχοι διατύπωσαν ανάλογες αμφιβολίες στο πρακτορείο ειδήσεων. Εκτίμησαν ότι ακόμα και εάν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ αυτό ενδεχομένως να μην αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα και ενδεχομένως ακόμα και η Γερμανία να είναι λιγότερο πιεστική να κρατήσει το μη συνεργάσιμο Ταμείο σε μελλοντικές διασώσεις.

Ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: "Όλη η εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες με το ΔΝΤ και την Ελλάδα έχει μειώσει την υποστήριξη για τη συμμετοχή του Ταμείου ακόμη και μεταξύ των παραδοσιακών υποστηρικτών όπως η Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία".

Σε ότι αφορά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο Eurogroup, αυτή τη φορά η ευθύνη βάρυνε εξ’ολοκλήρου το ΔΝΤ το οποίο φάνηκε ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τον εαυτό του σε μία κοινή θέση" δήλωσε ένας από αυτούς που σημείωσε ότι κορυφαίοι δικηγόροι του Ταμείου ήρθαν από την Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τη συμφωνία.

Άλλοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τη Lagarde και πως δεν είναι ασυνήθιστο να την περιμένουν προκειμένου να δώσει την έγκρισή της. Ο Thomsen φαινόταν "απογοητευμένος" κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας δέκα λεπτών που είχε με την Lagarde στο διάδρομο έξω από το χώρο της συνάντησης. Ακούστηκε να λέει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να χάνει το επιχείρημά του, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Αυτή είναι ο πραγματικός ισχυρός παίχτης εδώ" κατέληξε.