Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί σε Αθήνα-Βρυξέλλες-Βερολίνο και Ουάσιγκτον εν όψει του αυριανού Eurogroup με αντικρουόμενα μηνύματα από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»δήλωνε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει λύση όπως επιδιώκει η Αθήνα, θα προσφύγει στη Σύνοδο Κορυφής. Στην κατεύθυνση αυτή φέρεται να έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε:

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Το Βερολίνο από την πλευρά τπυ αμφισβητεί τότι θα υπάρξουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους κατά το Eurogroup της Πέμπτης ενώ βλέπει συμβιβασμό σχετικά με τη δόση εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

«Περιμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο πακέτο», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αυριανό Eurogroup.

Οσον αφορά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε πως η γερμανική πλευρά εμμένει στο ότι δεν μπορεί να αποφασιστούν μέτρα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, το 2018.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg - ενόψει του αυριανού Eurogroup, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Πηγή: parapolitika.gr