Την  κατ αρχήν έγκριση μιας προληπτικής συμφωνίας Stand By, για δάνειο ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, έδωσε το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ δεν μπορεί προς το παρόν να εκταμιευθεί. Αυτή είναι και η βασική "ιδιαιτερότητα" της συμφωνίας "επί της αρχής".  Θα μπορεί να εκταμιευθεί (αν το ζητήσει η Ελλάδα) μόνο όταν οι θεσμοί της ΕΕ λάβουν επαρκείς αποφάσεις για τις μελλοντικές παρεμβάσεις στο χρέος που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητά του.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου διήρκεσε περίπου 3 ώρες εξετάζοντας το γραπτό αίτημα της Ελλάδας για μία επί της αρχής συμφωνία για δάνειο (Stand-By Arrangement). Συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (MEFP), από τα συνοδευτικά του κείμενα αλλά και από την αξιολόγηση του ΔΝΤ με την  έκθεση βιωσιμότητας χρέους. 

Η ελληνική αίτηση έγινε με επιστολή (letter of intent) που φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού, του ΥΠΟΙΚ και του Διοικητή της ΤτΕ.

Ουσιαστικά πρόκειται για το 3ο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Το προηγούμενο έληξε το 2015.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

"Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής προληπτική Συμφωνία Stand-By ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ (ή 55% της ποσόστωσης) για την Ελλάδα".

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού ταμείου του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 π.μ., ώρα Ελλάδος