Χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου την έξοδο στις αγορές και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία φεύγει από την απομόνωση και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, σε βελτίωση της εικόνας της στο εξωτερικό και κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή πνοή σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι τα οφέλη που θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα από αυτή την εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς -όπως είπε- αλλάζει η ψυχολογία, κάτι απαραίτητο για την πορεία μίας οικονομίας.

«Ως μεμονωμένο γεγονός δεν μπορεί βέβαια να μας επιστρέψει θριαμβολογίες καθώς το επιτόκιο παραμένει υψηλό, όμως δεν μπορούμε και να παραγνωρίσουμε την σημασία της επιστροφής της χώρας στις αγορές», πρόσθεσε.

Κατά τον πρόεδρο του ΕΕΑ, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε η θετική αυτή εξέλιξη να μην αποδειχθεί αποσπασματική, θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά πολλές παράμετροι, κυρίως «στην στρατηγική και στις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση, ειδικά στο κομβικό θέμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ελάφρυνσής της από την υπερφορολόγηση και τα δυσβάσταχτα ασφαλιστικά βάρη».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι αν δεν στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και δεν υπάρξουν τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων, δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε γρήγορη ανάκαμψη.

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ευχήθηκε το γεγονός της εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές να αποτελέσει την απαρχή της πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας, στοιχεία που θεωρεί «απολύτως αναγκαία για τη χάραξη ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού πλάνου, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο ασφαλή μονοπάτια».