Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για τον «τύπο και το περιεχόμενο» των εντύπων της Εφορίας -Ε1 για όλους, Ε2 για τους εισοδηματίες και Ε3 για τους επαγγελματίες- ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη έναρξη της φετινής διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μιας διαδικασίας η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, με την καταβολή της πρώτης δόσης να πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουλίου. Η τελική μορφή των εντύπων δεν κρύβει ουσιαστικές εκπλήξεις, παρά μόνο τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες μετά και την ψήφιση του περσινού φορολογικού νόμου. Αλλού είναι φέτος το θέμα: στους φορολογικούς συντελεστές και στις νέες κλίμακες που θα στείλουν τον λογαριασμό στα ύψη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, ειδικά εισοδηματίες, μισθωτούς με υψηλά εισοδήματα και επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Τι προκύπτει από το «ξεσκόνισμα» του φετινού Ε1; Οι αλλαγές φέρνουν στο φως άλλη μία αλλαγή της νομοθεσίας υπέρ των βουλευτών αλλά και των πολιτικών κομμάτων: όποιος δίνει χορηγίες σε κόμματα ή βουλευτές (φανερά με απόδειξη και τραπεζική κατάθεση) μπορεί να έχει έκπτωση φόρου για ολόκληρο το ποσό. Δηλαδή, η νομοθεσία προβλέπει φορολογική έκπτωση για τις ενισχύσεις των κομμάτων, την ώρα που καταργούνται οι εκπτώσεις φόρων ακόμα και για τις ιατρικές δαπάνες. Μέσω του εντύπου, αποκαλύπτεται και η κατάργηση της έξτρα εισφοράς αλληλεγγύης που έπρεπε να πληρώνουν μέχρι πέρυσι βουλευτές, δήμαρχοι και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

 

Οι κυριότερες αλλαγές στα νέα έντυπα της Εφορίας

  1. Στον πίνακα 1, όπου δηλώνονται τα στοιχεία του φορολογουμένου, συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος, ενώ μέχρι πέρυσι υπήρχαν ξεχωριστά πεδία. Στον ίδιο πίνακα προστέθηκε ο κωδικός 320, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί στην περίπτωση που η σύζυγος του φορολογουμένου (ή το μέρος του συμφώνου συμβίωσης) είναι «φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής».

 

  1. Στον πίνακα 2 με τα πληροφοριακά στοιχεία προστέθηκε το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μέσω των κωδικών 021-022: «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και είστε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ;». Η ερώτηση έχει να κάνει με την εκκαθάριση του φόρου και το κατά πόσο θα μπορείτε να αξιοποιήσετε την έκπτωση φόρου που προβλέπει η νομοθεσία και η οποία από φέτος δίδεται όχι μόνο σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους, αλλά και σε αγρότες. Στον ίδιο πίνακα προστέθηκαν και οι κωδικοί 037 και 038, τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (πρέπει να υπάρχει επίσημη ταυτοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).

 

  1. Και πάλι στον πίνακα 2 κρύβεται ο κωδικός που αποτέλεσε προ ημερών «πέτρα του σκανδάλου», καθώς αφορά την κατάργηση της έξτρα εισφοράς αλληλεγγύης σε βουλευτές κ.λπ. Οι κωδικοί 011-012 συμπληρώνονταν μέχρι και πέρυσι από βουλευτές, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, τους περιφερειάρχες, τους ευρωβουλευτές, τους δημάρχους κ.λπ. Οι αμοιβές αυτών των προσώπων επιβαρύνονταν μέχρι και πέρυσι με τον ανώτατο συντελεστή της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης (8%). Φέτος, ο διαχωρισμός δεν υπάρχει. Το λεκτικό στους κωδικούς 011-012 άλλαξε και πλέον αυτοί συμπληρώνονται μόνο από βουλευτές ή ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή της σύνταξής τους σε κόμμα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

 

  1. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 007 και 008 που συμπληρώνονταν από κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων ή των μόνιμων κατοίκων της Κεφαλονιάς.

 

  1. Στον πίνακα 4 προστέθηκαν οι κωδικοί 395 και 396, οι οποίοι αφορούν το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων και συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

 

  1. Στον πίνακα Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί ακόμα μία περίπτωση με 4 νέους κωδικούς: 115-116, 117 και 118. Συμπληρώνονται σε αυτούς το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση γαιών αλλά και το ύψος του ενοικίου που έχει καταβληθεί από τον εκμισθωτή.

 

  1. Στην περίπτωση 8 του πίνακα 6 προστέθηκαν δίπλα στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και αυτά που χορηγούνται από το ΓΕΝΕ αλλά και από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αυτό έγινε διότι οι άνεργοι και των υπόλοιπων Ταμείων εξομοιώνονται φορολογικά με τους ανέργους του ΟΑΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι το εισόδημά τους θα εξαιρείται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

 

  1. Στον πίνακα 7 προστέθηκαν τέσσερις καινούργιοι κωδικοί: 055-056 και 057-058. Οι δύο πρώτοι κωδικοί αφορούν τη δαπάνη για την ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, υποψηφίων και αιρετών της Βουλής των Ελλήνων και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσό αυτό εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη, ενώ το όριο της χρηματοδότησης έχει τεθεί στα 20.000 ευρώ κατ’ έτος από το ίδιο πρόσωπο / χρηματοδότη, ενώ για τους υποψήφιους και αιρετούς βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ποσό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο-χρηματοδότη κατ’ έτος. Κάθε ποσό χρηματοδότησης προς πολιτικό κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, καθώς και κάθε ποσό χρηματοδότησης άνω των 500 ευρώ προς υποψήφιους ή αιρετούς βουλευτές, δίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού με ονομαστική κατάθεση. Μικρότερα ποσά πρέπει να δίνονται με οποιαδήποτε μέθοδο επιτρέπει τη σύνδεση του προσφερόμενου ποσού με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο να μπορεί να ταυτοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός δελτίου ταυτότητας του καταθέτοντος προσώπου.