Κομβικής σημασίας, προκειμένου να μη χαθεί το τρένο των επενδύσεων θεωρούν παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και κυβερνητικά στελέχη το ταξίδι του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψη που ετοιμάζεται εδώ και μήνες από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει κεντρικό στόχο να διατηρήσει το momentum στις ελληνοαμερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις, αλλά και να δημιουργήσει την προοπτική νέων ευκαιριών και συμφωνιών μετά τη σημειολογικά και ουσιαστικά βαρύνουσα παρουσία του «αφεντικού» του Fairfax, Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα. Ενός προσώπου που αποτελεί όχι μόνο τον σημαντικότερο επενδυτικό εκπρόσωπο βορειοαμερικανικών κεφαλαίων, αλλά και τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα. 

Oπως επιβεβαιώνουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ ετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες υπό την προσωπική επιμέλεια του Aμερικανού πρεσβευτή, Τζεφρι Πάιατ, ο οποίος και θα συνοδεύει τον Ελληνα υπουργό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι γνώστες των διπλωματικών διαδικασιών γνωρίζουν το ειδικό βάρος μιας τέτοιας συνοδείας, ιδιαίτερα για ένα πρόσωπο που ούτως ή άλλως διατηρεί στενές σχέσεις με το αμερικανικό «σύστημα». Κατά τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη θα περιλαμβάνει «θεσμικούς σταθμούς», όπως οι εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης και του τραπεζικού συστήματος, ενώ θα επεκταθεί και σε συναντήσεις καθαρά επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον επεκτείνεται από το τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα, την ενέργεια και τις υποδομές, την υγεία και το real estate, για να φτάσει μέχρι και τη λιανική αγορά. Τομείς που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν «ταμπού» στο επίπεδο των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων.

Υπό την έννοια αυτή, η επίσκεψη του Πρεμ Γουάτσα, που ολοκληρώνεται αυτό το διήμερο, είχε υψηλό ενδιαφέρον, τόσο για την ομιλία του στον ΣΕΒ όσο και για την παρουσία του στη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος. Πέραν της στρατηγικής συνεργασίας που ήδη έχει με τον όμιλο, στον οποίο είναι μέτοχος, και της προσωπικής σχέσης που διατηρεί με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η παρουσία του στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία προοιωνίζεται εξελίξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν την αύξησης της συμμετοχής του Fairfax στον «νέο», ενοποιημένο Μυτιληναίο, ο Καναδός επενδυτής θα κινηθεί στην κατεύθυνση εμπλοκής στα ενεργειακά projects -εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις-, τα οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελούν «ειδικότητα» του Ελληνα συνεργάτη του. Και με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ να επιταχύνονται, η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει.

Η κινητικότητα στο μέτωπο της ηλεκτροπαραγωγής συνδυάζεται, όμως, και με τις έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό και οι συναντήσεις και οι συμφωνίες του αμερικανικού κολοσσού Exxon με τα ΕΛΠΕ και την κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες.

Την εμπλοκή βορειοαμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική ενέργεια πιστοποίησε και η αμερικανική πρεσβεία με δηλώσεις του εμπορικού ακολούθου στην Αθήνα, Μπράιαν Λάρσον: «Η ενέργεια, τόσο οι επενδύσεις στην ελληνική ενέργεια όσο και η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τις ΗΠΑ, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ανώτατη εκπαίδευση, η επιστήμη και τεχνολογία, είναι τομείς που μπορούν επίσης να κεφαλαιοποιήσουν τις ικανότητες των Ελλήνων».
Της αγοράς δεν διαφεύγει την προσοχή ότι, εκτός των τραπεζών (πλειοψηφία για την ομάδα του Fairfax στη Eurobank και σημαντικά μερίδια για το fund του Τζον Πόλσον σε Πειραιώς και Alpha), τα αμερικανικά (ή αμερικανικής προέλευσης) κεφάλαια επεκτείνονται και σε συγγενικούς χώρους, όπως οι ασφάλειες (Eurolife κ.λπ.) και η Υγεία (Metropolitan), ενώ «κοιτούν» την ακτοπλοΐα (το Fortress την περίπτωση της Attica), ακόμα και τις ιχθυοκαλλιέργειες.


Αμερικανικές εταιρείες «μετακομίζουν» στην Ελλάδα

Το ταξίδι του υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ φιλοδοξεί να διευρύνει τον ορίζοντα με δύο τρόπους. Πρώτον, «συστήνοντας» τις ελληνικές εταιρείες στην αμερικανική αγορά, ώστε να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, και, δεύτερον, παρουσιάζοντας στα επενδυτικά κεφάλαια και στους ανεξάρτητους επενδυτές της Νέας Υόρκης τις ελληνικές εταιρείες που χρειάζονται αμερικανικές επενδύσεις.
Το ταξίδι, όμως, έχει και μια ενδιαφέρουσα «ουρά»: Την πρώτη επίσημη αποστολή αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκ του σύνεγγυς συναντήσεις με εν δυνάμει συνεργάτες στην Ελλάδα. Και σε αυτό το πλαισιο η πρεσβεία κινείται και πάλι δραστήρια, προκειμένου να ενημερώσει τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως αυτές είναι ήδη υπαρκτές και δεν περιμένουν να δημιουργηθούν μελλοντικά. Κατά τον Μπράιαν Λάρσον, «υπάρχει μια σημαντική αύξηση των επενδυτών που επισκέπτονται την πρεσβεία τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που καταδεικνύει ότι βλέπουν την ύπαρξη ευκαιριών και εφικτού κέρδους αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Βλέπουν ότι είναι δυνατή η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και τη δυνατότητα επιτυχημένης λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων».