Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθούν σήμερα τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης εν όψει και της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στις 14 Νοεμβρίου. 

Το κλίμα που θα επικρατήσει αναφορικά με τις προθέσεις που θα έχουν οι ελεγκτές κατά τον δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα περιμένει να δει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην σημερινή συνεδρίαση. Ενώ την ίδια στιγμή θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν την στάση των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να κρίνουν αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και τα επιτεύγματα σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν ξανά, παρά τις αλλαγές προσώπων, από σήμερα κιόλας:
- Οι αλλαγές στα εργασιακά, με την νέα υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου να αναλαμβάνει πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα "παζάρια" για τις αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις, το "μοντέλο Δανίας" για τους απολυμένους, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ανταπεργίες.
- Τις ιδιωτικοποιήσεις, μετά και την αποχώρηση από το υπουργικό σχήμα του κ. Πάνου Σκουρλέτη, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα επιτάχυνσης για τις οριστικές αποφάσεις για την τον ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ. Επίσης θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει υπό την σκέπη του νέου υπερ-Ταμείου Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χωρίς την παρουσία του κυρίου Πιτσιόρλα στην ηγεσία του. Αν και υπουργοποιήθηκε, εκφράζονται ερωτηματικά για το εάν ο διάδοχός του θα προσφέρει όσα μπόρεσε να κάνει ο ίδιος, στον ενάμισι χρόνο που είχε αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
- Τα κόκκινα δάνεια όπου, μετά την αποχώρηση από το υπουργείο Οικονομίας του κ. Γιώργου Σταθάκη, θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ θα προωθηθούν και νέες αλλαγές του ΟΟΣΑ στην αγορά.

Η ολιγοήμερη επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών (έχει προγραμματιστεί να μείνουν στην Αθήνα από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου) καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμες τις επαφές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα , καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί στο EuroWorking Group να υπάρξει συμφωνία έστω και επι της αρχής, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου να λάβουν την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.