Εκταμιεύτηκαν 7,7 δισ. ευρώ -από τα συνολικά 8,5 δισ.- της δόσης του προγράμματος, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Ο ΕSM εκτέλεσε την πρώτη εκταμίευση 7,7 δισ. στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα», αναφέρεται στο σχετικό tweet.

Από το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Η εκταμίευση των υπόλοιπων 800 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού δημοσίου στη διαδικασία αποπληρωμής οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα κιόλας ξεκινάει και ο αγώνας δρόμου που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε το 80% των χρημάτων αυτών να φθάσει στην πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει ανοικτή την γραμμή πίστωσης για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν το Φθινόπωρο.

Θεωρητικά τα πρώτα χρέη που θα εξοφληθούν είναι αυτά των προμηθευτών στα νοσοκομεία και του EΟΠΠΥ που είναι και τα περισσότερα (ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ) και θα ακολουθήσουν τα εφάπαξ των εργαζομένων που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης (327.573 εκκρεμείς αιτήσεις). Έπονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. ευρώ.