Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος έβαλε τις τελευταίες «πινελιές» στην επιστολή με την οποία ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το Ταμείο εξακολουθούσε να προβάλλει απαιτήσεις που προκαλούν εκνευρισμό όχι τόσο στην Αθήνα όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς άπτονται και του ευαίσθητου θέματος των τραπεζών.

Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ παραμένει ο κυριότερος παράγοντας αβεβαιότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς είναι άγνωστο το τι θα γίνει το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, αν επιμείνει στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις και στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στις 20 Ιουλίου, για να αποφασιστεί η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, χωρίς να περιέχεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, η έκθεση που συνέταξε η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου έχει διανεμηθεί στους 24 Εκτελεστικούς Διευθυντές, χωρίς να διαφέρει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου, τα μέλη του Εκτελεστικού του Συμβουλίου θα πρέπει να μελετήσουν την έκθεση, να επισυνάψουν τις παρατηρήσεις τους και στις 20 Ιουλίου να αποφασίσουν την «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία διάρκειας περίπου 13 μηνών του Ταμείου με την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ μόνο όμως στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα όσα ζητεί το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Η εκταμίευση  

Από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση μετά 6,9 δισ. θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας. Συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν περίπου 2,1 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους που αγόρασαν πριν τρία χρόνια το «ομόλογο Σαμαρά». Μια ημέρα μετά πρέπει να πληρωθούν 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει και δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δόσης θα πάνε στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ τους. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προκειμένου μέσα στο φθινόπωρο να εκταμιευθούν ακόμα 800εκατ ευρώ για τον ίδιο σκοπό.