Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Goldman Sachs για την επαναφορά του waiver, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, όμως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να εξαρτάται από την ακριβότερη χρηματοδότηση του μηχανισμού ELA, προσθέτουν.

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, η απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν χρηματοδότηση περίπου 6 δισ. ευρώ από τον ακριβότερο ELA στο ευρωσύστημα.

Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, όμως, δεν υπάρχει καμία απόφαση για την ενδεχόμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο οίκος. Η είσοδος στο QE θα εξεταστεί σε μετέπειτα στάδιο και θα εξαρτηθεί κυρίως από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και από άλλους παράγοντες ρίσκου.

Μετά από αυτά, η Goldman επισημαίνει ότι η ΕΚΤ περιμένει να δει την Αθήνα να συνεχίζει να εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, ενώ εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει εξαρτημένο από τη χρηματοδότηση του ELA έως ότου αρχίσουν να καταγράφονται πιο ουσιαστικές εισροές καταθέσεων στις τράπεζες.

Ο αμερικανικός οίκος συστήνει την αγορά της Alpha Bank με τιμή στόχο στα 3,3 ευρώ, ενώ δηλώνει ουδέτερος για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank με στόχο στα 0,35 ευρώ και 1,4 ευρώ αντίστοιχα.

Οι βασικοί κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες σχετίζονται με την ποιότητα ενεργητικού, την πρόοδο στα σχέδια αναδιάρθρωσης, τη μείωση των δανείων και τις συνθήκες ρευστότητας. Επίσης, ρίσκα μπορεί να προκύψουν στο μέτωπο της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.