Πρώτα η Αργεντινή και έπειτα η Κύπρος, δοκίμασαν τις αντοχές τους στις αγορές τις προηγούμενες μέρες, ανοίγοντας το δρόμο να ακολουθήσει και η Ελλάδα τα βήματά τους, μετά τη συμφωνία του Eurogroup. 

Σημειώνεται ότι  αυξήθηκε σημαντικά  η ζήτηση για το επταετές ομόλογο της Κύπρου και ένα μεγάλο μέρος του διοχετεύτηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή πριν δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας «δοκιμής» ακόμη και στο τέλος Ιουλίου με συντονιστή και κύριο ανάδοχο την Rothschild. 

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έπεσαν από το 5,90% την περασμένη Πέμπτη στο 5,55% την Τρίτη. Στην 6ετία –το ομόλογο του 2023– η απόδοση βρισκόταν στο 5,12%.

Η εκτίμηση ότι η μη ένταξη στο QE κόβει τον δρόμο για την επιστροφή στις αγορές δείχνει να υποχωρεί. «Οι εκδόσεις δεν εξαρτώνται απαραίτητα από την ένταξη στο QE», υποστηρίζουν οι παράγοντες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πρωτοβουλίας, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί προηγουμένως η «ασπίδα» του QE από την ΕΚΤ. Αλλωστε, η προοπτική ένταξης στο QE  φαίνεται αυτή τη στιγμή αρκετά απόμακρη και αβέβαιη. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι δεν εξασφαλίσθηκε από το Eurogroup το QE αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθοριστικό για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης, επεσήμανε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Καλό θα ήταν να το έχουμε, αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση» που η συμμετοχή μας θα ήταν περισσότερο συμβολική», πρόσθεσε ο υπουργός. Προσδιόρισε δε χρονικά την έκδοση ομολόγων, στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ αν και έχει ήδη δηλώσει πως η συμφωνία δεν είναι αρκετή για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο για δύο μήνες μετά από το κλείσιμο μίας αξιολόγησης (σύμφωνα με τους κανόνες της) , καθώς μετά θα ξεκινήσει η επόμενη, έτσι το παράθυρο της δυνατότητας του QE θα είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως σημειώνει η HSBC, όλα αυτά θέτουν το ερώτημα πώς, χωρίς τo QE, η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Αυτή είναι μία προϋπόθεση για την έξοδο από το πρόγραμμα πριν το τρίτο τρίμηνο του 2018, που είναι η δηλωμένη πρόθεση του Eurogroup.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να το κάνει μόνη της; Ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling δήλωσε πρόσφατα ότι "είναι δυνατό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές φέτος ή επόμενο έτος ". Η συμφωνία του Eurogroup δεσμεύθηκε επίσης να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ότι "οι μελλοντικές εκταμιεύσεις πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το κρίσιμο ενός μαξιλαριού μετρητών για να στηρίξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά.