Την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (επί συνολικού πακέτου 8,5 δισ. ευρώ) αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ακολουθώντας τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup.

Στο υπουργείο Οικονομικών –αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι- δηλώνουν σίγουροι πως στην σημερινή συνεδρίαση του ESM θα εγκριθεί η εκταμίευση και αναμένουν ότι τα λεφτά θα έρθουν στη Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη το αργότερο.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση του ESM της Τετάρτης, αποφασίστηκε να δοθεί λίγος χρόνος στην ελληνική πλευρά για να ικανοποιήσει προαπαιτούμενα που έχουν να κάνουν και με την ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ.

Μάλιστα ειδικά με το ΔΝΤ επιχειρείται να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό, τον ΥΠΟΙΚ και τον Κεντρικό Τραπεζίτη και να σταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες (έως σήμερα είχε πει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλωτός) το υπογεγραμμένο σχέδιο μνημονίου (MEFP).

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες, περιλαμβάνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παρεμβάσεις στο επάγγελμα των μηχανικών, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα λυθούν τα θέματα ποινικών διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και αποζημίωσης στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ από τις δικαστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν.

Η δόση θα ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευθεί για τις ακόλουθες ανάγκες: 6,9 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,6 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση εγχώριων καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα το ποσό αυτής της τρίτης δόσης θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα σε «αρκετές υπο-δόσεις». Η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.

Από το σύνολο της πρώτης εκταμίευσης ποσό ύψους 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθεί σε διαχωρισμένο λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και ποσό 800 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών.

Άμεσα με αυτά θα πρέπει να πληρωθούν στις 17 Ιουλίου περίπου 2,1 δισ. σε ομολογιούχους που αγόρασαν πριν τρία χρόνια το «ομόλογο Σαμαρά», 290 εκατ. μία μέρα μετά στο ΔΝΤ και 4 δισ. στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει και δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στη χώρα θα πρέπει να δοθούν αποκλειστικά για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ τους επί μήνες ή και χρόνια.