Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν οι προτάσεις  του ESM, οι οποίες εξετάστηκαν στο χθεσινό EuroWorking Group προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές και να υπάρξει πρόοδος έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου. 

Βέβαια, ο χρόνος έως τις 22 Μαΐου δεν είναι αρκετός προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, κι έτσι η λύση μετατίθεται για τις αρχές του Ιουνίου. O χρόνος πιέζει για ακόμα μια φορά την Ελληνική πλευρά, καθώς το καλό σενάριο που έχει αρχίσει τα τελευταία 24ωρα να καλλιεργεί η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα κριθεί από το χρόνο λήψης των αποφάσεων για το χρέος.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου αναφέρουν ότι οι θερινοί μήνες αποτελούν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως εξηγούν, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, τα χέρια του Μάριο Ντράγκι είναι «δεμένα», καθώς δεν επιτρέπεται βάσει των κανονισμών της ΕΚΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Η τρίτη αξιολόγηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο αλλά λόγω των εκλογών στη Γερμανία στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αναβληθεί για τον Οκτώβριο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Στις 6 Ιουνίου είναι η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Αν τελικά θεωρηθεί ότι είναι νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο QE, μεγάλες είναι οι πιθανότητες να ανάψει το «πράσινο φως» για την Ελλάδα σε κάποια από τις συνεδριάσεις στις 20 Ιουλίου ή, το αργότερο, στις 7 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Σε αυτή την περίπτωση, η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ελληνικό χρέος ύψους 3 δισ. ευρώ και το ανώτατο αυτό όριο αναμένεται να εξαντληθεί μέσα σε δύο ή τρεις μήνες το μέγιστο.

ESM: Στo κόκκινo το ελληνικό χρέος

Την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση του ελληνικού χρέους αναδεικνύει έρευνα του ESM, για τα ρίσκα που εμφανίζουν οι χώρες που έλαβαν βοήθεια από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η έρευνα έχει ως στόχο να βαθμολογήσει τις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται σε ό,τι αφορά στο χρέος τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για επιστημονική έρευνα που δεν αντανακλά τις θέσεις του Ταμείου και πως θα πρέπει να γίνει προσεκτική ανάλυση για να εξαχθούν συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα έναντι των υπόλοιπων κρατών που μπήκαν σε πρόγραμμα έχει τη σημασία του, υπό το πρίσμα και των συζητήσεων που διεξάγονται και της πίεσης του ΔΝΤ για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης.

Πόσο μάλλον που κατά μέσο όρο και παρότι προηγήθηκαν τρία προγράμματα προσαρμογής και δισεκατομμύρια χαμηλότοκων δανείων από τους εταίρους, η βαθμολογία που λαμβάνει το 2016 είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή του 2009 (1,8 έναντι 1,7) και παραμένει στα… κόκκινα.

Η έρευνα χρησιμοποιεί μια σειρά από κριτήρια:

* Δανειακές ανάγκες, συνθήκες και δομή χρέους

* Οικονομική ισχύς

* Δημοσιονομική θέση

* Χρηματοπιστωτικός τομέας και άλλες ενδεχόμενες υποχρεώσεις

* Θεσμικές παράμετροι (όπως εξηγείται, χώρες με καλύτερες θεσμικές και πολιτικές παραμέτρους εκτιμάται ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις)

* Δανεισμός ιδιωτικού τομέα, πίστωση και real estate