Στην «προκρούστεια κλίνη» έχουν μπει οι συντάξεις, με τους απόμαχους της εργασίας να βλέπουν τις ανθρωποκτόνες πολιτικές του υπουργείου Εργασίας να μετατρέπουν το μηνιαίο εισόδημά τους σε χαρτζιλίκι.

Το νέο «ψαλίδι» στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 785 ευρώ που επέβαλε το υπουργείο, μειώνοντας το πλαφόν περικοπής σύνταξης, έρχεται απλώς να συμπληρώσει το παζλ των περικοπών, που έχει αφαιρέσει από τις τσέπες των συνταξιούχων περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή της κρίσης.

Το νέο «τσεκούρι» αγγίζει όλους τους παλαιούς μέχρι 12 Ιουνίου 2016 συνταξιούχους που έχουν εργασία και, κυριολεκτικά, ισοπεδώνει εκείνους που απασχολούνται ως μισθωτοί, ακόμη και για λίγες ημέρες τον μήνα. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι θα έχουν περικοπή κατά 70% στο ποσό του αθροίσματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 785 ευρώ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς η μείωση 70% επιβαλλόταν στο άθροισμα άνω των 1.005 ευρώ. Η συγκεκριμένη αλλαγή μπήκε με εμβόλιμη διάταξη στον νόμο 4393/2016 τροποποιώντας το άρθρο 23 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Η αλλαγή που έγινε στην επίμαχη διάταξη είναι ότι για τον υπολογισμό της ποινής μείωσης σύνταξης λαμβάνεται το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη «όπως ισχύει κάθε φορά» και όχι με βάση «το ημερομίσθιο του 2011», όπως ρητά όριζε ο νόμος 4387/2016. Το «όπως ισχύει κάθε φορά» σημαίνει ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ, ενώ «το ημερομίσθιο του 2011» είναι 33,5 ευρώ.

Το νέο καθεστώς, το οποίο είναι σαφώς δυσμενέστερο από το προηγούμενο, έχει φέρει δραματική μείωση συντάξεων και οδηγεί σε εξαθλίωση χιλιάδες συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13/5/2016 την οποία συνεχίζουν και σήμερα.

Από την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου"