Με τα δυο καυτά μέτωπα, αυτά του εργασιακού και των δημοσιονομικών καθώς και ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας επανεκκινούν το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και Θεσμών με στόχο συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement).

Τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν υπήρξαν συναντήσεις καθώς οι δανειστές συνέτασσαν ένα κείμενο συμφωνίας επί του οποίου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

H κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική αναμένοντας να δει τις θέσεις των δανειστών για να εκτιμηθεί το κατά πόσο είμαστε κοντά σε συμφωνία πριν το κρίσιμο ορόσημο του EwG της 28ης Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το εργασιακό, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε καλό δρόμο άλλωστε φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο γιαπρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είχε τεθεί στο 1,83%, αλλά μετά τις ενστάσεις των δανειστών και τη διατύπωση θέσης περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού 0,2% του ΑΕΠ, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είχε υποστηρίξει ότι θα περιοριζόταν στο 1,75%, όσο ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο.

Τώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος καθώς τα έσοδα έχουν υπερβεί τις προβλέψεις.

Πίεση των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις, αισιοδοξία για τα θέματα του προϋπολογισμού

Οι ομαδικές απολύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις, για την αύξηση του ποσοστού επιτρεπόμενων απολύσεων αλλά και για την κατάργηση της προληπτικής έγκρισης ή απόρριψης του σχεδίου ομαδικών απολύσεων μιας επιχείρησης, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Ενώ μάλιστα, το θέμα έχει φθάσει στο Ευρωδικαστήριο, ενδέχεται μέσω της διαπραγμάτευσης να κλείσει, πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης, η οποία δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι αν και οι δανειστές πιέζουν για να καταργηθεί η πρόβλεψη για προέγκριση του πλάνου και οι ομαδικές απολύσεις να ελέγχονται εκ των υστέρων, εφόσον οι απολυμένοι εργαζόμενοι προσφύγουν στα δικαστήρια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους να διατηρηθεί ο προέλεγχος και μετά την όποια πιθανή καταδικαστική απόφαση.

Η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε αύξηση ορίου απολύσεων και αναμένεται να αναζητήσει σε αυτή τη διαδικασία συμμάχους τόσο από το εγχώριο επίπεδο (εργοδοτικές οργανώσεις) όσο και από το διεθνές (πόρισμα Σοφών και αξιολόγηση του πορίσματος αυτού από το ILO).

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ -οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την πρώτη συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους- έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μιας και θεωρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, ως «εμβληματική αλλαγή».

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία, αλλά προτείνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ μεγάλο βάρος πέφτει στην ελληνική επιδίωξη για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων.