Τα ξένα funds άναψαν την Τετάρτη το «πράσινο φως» για την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων. Οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων έχουν γίνει στα χρόνια των Μνημονίων μια υπόθεση ρουτίνας που σπάνια βγάζει είδηση. Ομως αυτή την εβδομάδα η συνήθως τυπική διαδικασία μετατράπηκε σε ένα άτυπο «κρας τεστ» για την πολυαναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Και τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντικά για το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης των εντόκων γραμματίων (και συγκεκριμένα το 59%) καλύφθηκε όχι πια από τις ελληνικές τράπεζες, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά από επενδυτές του εξωτερικού, θεωρείται ένα καλό δείγμα γραφής. Οπως όλα δείχνουν, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets είναι υπαρκτό, καθώς η Αθήνα καβαλά το κύμα της θετικής ειδησεογραφίας για να βγει στις αγορές. Η τελευταία απόφαση της Κομισιόν να άρει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας μπορεί να έχει περισσότερο συμβολική παρά πρακτική αξία, ωστόσο συμβάλλει στη διατήρηση του θετικού momentum και επιτρέπει στην Αθήνα να συνεχίσει να απασχολεί τη δημοσιότητα. Αυτό το μπαράζ των θετικών ειδήσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch που δείχνουν ότι οι ελληνικοί τίτλοι αποτελούν την top ομολογιακή επένδυση του 2017, με κέρδη 26,3%, δημιουργεί συνθήκες επιτυχίας εάν τελικά η Αθήνα επιχειρήσει τα επόμενα 24ωρα τη φημολογούμενη 5ετή έκδοση.

Για τον κολοσσό των επενδύσεων Bank of New York Mellon, για παράδειγμα, φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει επιτέλους οι συνθήκες για να επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα. Η επενδυτική εταιρεία, με τα 1,7 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, έχει στρέψει τις κεραίες της προς την Αθήνα από το 2014. Την εποχή εκείνη, μέσω της θυγατρικής της Insight Investment Management, έκανε θετικά σχόλια για την Ελλάδα και έδειχνε πρόθυμη να στηρίξει την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τελικά η Insight Investment Management έμεινε τότε εκτός της έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου, ενδεχομένως γιατί –-όπως συνέβη και με άλλους επενδυτές- η υψηλή ζήτηση έσπρωξε την τιμολόγηση του τίτλου σε επίπεδα που δεν θεωρούνταν πια ελκυστικά.

Σήμερα η BNY Mellon δείχνει και πάλι ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού η θυγατρική της Standish Mellon Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 160 δισ. δολάρια από τη Βοστώνη όπου εδρεύει, συμμετείχε στις πρόσφατες επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επενδυτές.

Συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό είχαν και στελέχη της Pimco, όμως οι προθέσεις του «γίγαντα» των ομολόγων παραμένουν τουλάχιστον ασαφείς. Μόλις πριν από δύο μήνες ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της εταιρείας στη Γερμανία, Αντριου Μπόζομγουορθ, αποκάλυπτε στο Reuters ότι η Pimco βρισκόταν σε διαδικασία ρευστοποίησης των ελληνικών ομολόγων που κατείχε. Η εταιρεία όχι μόνο χρησιμοποιούσε την άνοδο των τιμών σαν ευκαιρία για να πουλήσει τους τίτλους, αλλά κυρίως δήλωνε ότι δεν την ενδιέφερε να συμμετάσχει σε μια νέα ελληνική έκδοση. «Μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές οι τιμές θα είναι πιθανότατα σε επίπεδα όχι και πολύ ελκυστικά», έλεγε τότε ο Μπόζομγουορθ.

Ωστόσο, εάν τελικά αποδειχθεί ότι οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έπεισαν τους διαχειριστές της Pimco να αλλάξουν γνώμη, η ψήφος εμπιστοσύνης ενός τόσο μεγάλου ονόματος θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την επιτυχία του ελληνικού εγχειρήματος. Το 2014, όταν η Pimco συμμετείχε στην έκδοση του νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου για να γίνει ένας εκ των μεγαλύτερων ομολογιούχων της χώρας, η Αθήνα μπορούσε να επαίρεται ότι έχει στο πλευρό της τον αποκαλούμενο και «βασιλιά των ομολόγων». Βέβαια η σημερινή Pimco ελάχιστα θυμίζει την εταιρεία που πριν από τρία χρόνια αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο άρχοντα της αγοράς των ομολόγων. Το γεμάτο ίντριγκα και πικρία «διαζύγιό» της με τον θρύλο των επενδύσεων, Μπιλ Γκρος, ταρακούνησε την εταιρεία. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί έναν κολοσσό που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο και κεφάλαια συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Και αυτό σημαίνει ότι έστω και χωρίς τον «βασιλιά των ομολόγων» η Pimco εξακολουθεί να δημιουργεί τάση στην αγορά με τις επενδυτικές κινήσεις της.

Και παρότι η συμμετοχή της Pimco στην ελληνική έκδοση παραμένει αβέβαιη, φαίνεται πως κάποιοι άλλοι διαχειριστές περιμένουν πώς και πώς τα νέα ελληνικά ομόλογα. Ενας από αυτούς είναι ο Μαρκ Ντάουντινγκ, της BlueBay Asset Management. Οι διαχειριστές της συγκεκριμένης εταιρείας συναντήθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Λονδίνο πριν από μερικές ημέρες, αλλά, όπως φαίνεται, ο Ελληνας υπουργός δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει και πολύ για να τους πείσει να αγοράσουν Ελλάδα. Ηδη ο Ντάουνινγκ έχει δεχθεί βροχή τηλεφωνημάτων από τραπεζίτες που βολιδοσκοπούν το ενδιαφέρον για την έκδοση. Ετσι κι αλλιώς η BlueBay δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο είναι «bullish» απέναντι στη χώρα και για αυτό έχει ήδη αγοράσει κάποια μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. Ομως σκοπεύει να συμμετάσχει και στη νέα έκδοση, εφόσον η απόδοση κινηθεί κοντά στο 5%.

Εξίσου θετικός εμφανίζεται και ο Μαρκ Νας, της Old Mutual Global Investors, που είναι ένας παλιός γνώριμος της Αθήνας, από την εποχή που δούλευε για τον επενδυτικό «γίγαντα» της Invesco. Ο Νας, ο οποίος θεωρείται σταρ ανάμεσα στους διαχειριστές ομολόγων, είχε συμμετάσχει στην έξοδο της Αθήνας στις αγορές το 2014, για λογαριασμό του τότε εργοδότη του. Σήμερα η Old Mutual διατηρεί θέσεις στα ελληνικά 15ετή ομόλογα, ενώ δηλώνει ότι θα θεωρήσει ελκυστική μια 5ετή έκδοση με απόδοση από 4% έως 5%.

Και βέβαια ανάμεσα στους συνήθεις «πελάτες» της Αθήνας θα πρέπει να συγκαταλέγεται και η Greylock Capital. Ο διαχειριστής αυτού του νεοϋορκέζικου fund, Ντιέγκο Φέρο, έχει πάντα την Αθήνα στα ραντάρ του, καθώς επενδύει σταθερά στην Ελλάδα από το 2012. Σήμερα η Greylock έχει θέσεις σε πιο μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, αλλά όπως εξηγεί, χρησιμοποιεί κάθε αφορμή για να διευρύνει τις επενδύσεις της στη χώρα, την οποία αντιμετωπίζει σαν μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία.