Νέα πακέτο πρόσθετων μέτρων πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία ακόμη και για το 2018 είτε μέσω περικοπών μισθών και συντάξεων είτε μέσω αυξήσεων φόρων. 

Σύμφωνα με την του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία το 2016 πέτυχε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ (πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πρωτογενές στο 4% του ΑΕΠ) ενώ και για το 2017 το Ταμείο προβλέπει οριακή υπέρβαση του στόχου στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης κατά το Μνημόνιο για πλεόνασμα 1,75%.

Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία και την ανοιχτή διαπραγμάτευση αρχίζουν με τους θεσμούς από το 2018 καθώς το Ταμείο «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ δηλαδή μιάμιση μονάδα βάσης χαμηλότερα από τους στόχους του μνημονίου που είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό επαναφέρει στην επικαιρότητα τις πιέσεις που ασκεί το Ταμείο τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ληφθούν μέτρα και το 2018 , ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος. Αντίθετα, για τα έτη από το 2019 και μετά το Ταμείο επιμένει στην εκτίμησή του ότι είναι αδύνατο η ελληνική οικονομία να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και προβλέπει από το 2019 έως και το 2022 ετήσιο πρωτογενές πλεόνασαν 1,5% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ψαλιδίσουν τις παράλογες απαιτήσεις πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2023 στο καλύτερο σενάριο. Αυτή η απόκλιση των 3,6 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις και στις απαιτήσεις κρύβει δύο ακόμα μεγάλους κινδύνους: ένα μεγάλο τσουνάμι μέτρων το 2019 και τον αποχαιρετισμό των αντιμέτρων.