Τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια αποδομεί η τριμηνιαία Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο ακόμη και θέμα χρεοκοπίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Εκθεση γίνεται αναφορά στις αυξημένες πληρωμές τόκων κατά την εξαετία 2021-2026, οι οποίες φθάνουν τα 84,3 δισ. ευρώ και τονίζεται πως «αν δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».

Επί της ουσίας θα πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών και η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο, με δεδομένο ότι έχει «καεί το λίπος» που υπήρχε τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις έως τώρα δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων το «αν θα χρειαστεί», όπως χαρακτηριστικά λένε, ελάφρυνση χρέους θα εξεταστεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτροπείας.

Μία μόλις εβδομάδα μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Παναγιώτη Λιαργκόβα πως η επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια δεν θα μοιάζει με την πρώτη ημέρα του μήνα του μέλιτος, χθες η Εκθεση του Γραφείου επεφύλαξε νέο πλήγμα στην κυβερνητική αισιοδοξία, τονίζοντας πως ακόμα και η καθαρή έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς. «Το μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο 2018. Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη-μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης. Ακόμα και μια «καθαρή« έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την παραδοχή Τσακαλώτου -Χουλιαράκη για την υπερφορολόγηση, οι συντάκτες της Εκθεσης αφιερώνουν μεγάλο μέρος της Εκθεσης στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, με συνέπεια, όπως αναφέρουν, την ασφυξία της οικονομίας και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. «Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση “ασφυξίας” της οικονομίας, ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -που στο σύνολό τους ανέρχονται σε 98,2 δισ. ευρώ- αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα» αναφέρει η Εκθεση. Επιβεβαιώνοντας δε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την υπέρμετρη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, η Εκθεση κάνει ρητή αναφορά σε ανισοβαρή κατανομή των φορολογικών βαρών.

Επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, η Εκθεση περιλαμβάνει μια αρκετά οξεία αναφορά περί φτωχοποίησης της χώρας: Η επιδείνωση του βιοτικού επίπεδου, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μηδενική προοπτική καριέρας και οι στάσιμοι μισθοί που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας οδηγούν με βεβαιότητα στην πλήρη φτωχοποίηση της χώρας. «Πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί η ανάπτυξη του φαινομένου του “εργαζόμενου φτωχού”, και μάλιστα του “νέου εργαζόμενου φτωχού”».