Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση επί των εξελίξεων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, πριν τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουν καταστεί γνωστά ελάχιστα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, οι φορείς χάραξης της νομισματικής πολιτικής θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε απόφαση, πριν την έκβαση των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία.

«Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στον Οκτώβριο» σπεύδει να προσθέσει ένας εκ των αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι «λίγα θα αποφασιστούν τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος είναι πολύ μακριά».

Επισήμως, η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Χθες, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αλλαγών στο QE εντός του φθινοπώρου, δίχως ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά τις σχετικές αποφάσεις.

Το τελευταίο διάστημα, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος, καθώς παρότι οι ρυθμοί ανάκαμψης έχουν ισχυροποιηθεί, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, απέχοντας παρασάγγας από τους στόχους της ΕΚΤ.

naftemporiki.gr