Εν όψει της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist . Τα βλέμματα από σήμερα στρέφονται στο Λαγονήσι και στα μηνύματα τα οποία θα στείλουν από το βήμα του συνεδρίου του Economist oι εκπρόσωποι των θεσμών. 

Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αναμένεται να περιγράψει «τα επόμενα βήματα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση» ενώ από νωρίς το πρωί Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαρόλι (ESM) θα συνομιλήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τον «ελληνικό οικονομικό μαραθώνιο», ο οποίος βρίσκεται -σύμφωνα με την ατζέντα του συνεδρίου- «ακόμα σε εξέλιξη».

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό επιτελείο έχουν οι τοποθετήσεις, οι προσωπικές απόψεις και τα σχόλια τα οποία θα κάνουν οι θεσμοί.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου οι τρεις από τους τέσσερις επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη λίστα υποχρεώσεων που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα.

Με τον Μάριο Ντράγκι να έχει βγάλει από το κάδρο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - «ψαλιδίζοντας» έτσι τις λίγες ελπίδες που είχε η Αθήνα για σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και για ευνοϊκότερη έξοδο στις αγορές- τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι σίγουρο ότι θα κωδικοποιηθούν δεόντως από την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί γιο τον «καύσωνα» των νέων μεταρρυθμίσεων που θα έρθει από το φθινόπωρο με αιχμή τον δημόσιο τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι οι δύο φάκελοι που θα ανοίξει το κουαρτέτο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η Κομισιόν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της επισκόπησης είναι αυτό που συνδέεται με τις αποφάσεις για τον δημόσιο τομέα.

Τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας ή ακόμη και τη μείωση μισθών ή και τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο, είναι από τώρα πάνω στο τραπέζι και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για ένα «πακέτο» πρόσθετων μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συζητήσεις πάνω στα δημοσιονομικά θα είναι σκληρές και επίπονες.

Μην τυχόν είναι και ατέρμονες εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ανεπαρκείς αυτές τις παρεμβάσεις και ασκήσει πίεση για περισσότερες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 από 1,75% φέτος.

Το «πακέτο» των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το EuroWorking Group θα εξετάσει εκ νέου τον κατάλογο των 140 προαπαιτούμενων, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στον ESM να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Εκτός θεαματικού απρόοπτου, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στο διάστημα 6-7 Ιουλίου.