Θετικά είναι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την πορεία της β΄ αξιολόγησης αν και όπως παραδέχεται αξιωματούχος της Ευρωζώνης «μπορεί να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες μέρες, όμως συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών εντός του Δεκεμβρίου ενώ σημαντική παράμετρος για την πορεία των συζητήσεων για το χρέος και τα δημοσιονομικά είναι το γεγονός ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Όπερ σημαίνει ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών για το δύο σημαντικά ζητήματα. 

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός αριθμός θεμάτων προς διευθέτηση εξηγώντας:   

«Στα δημοσιονομικά, για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές. Στα εργασιακά, το ζήτημα δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. Αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι "πολιτικά ευαίσθητο" είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup. Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016».

Τo Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει "πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες" και υπάρχει "κλίμα συνεργασίας".

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα, πχ στις αρχές του 2017, και άλλα αργότερα και αυτό θα είναι, επίσης, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε "θα δούμε", καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, παρατήρησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.