Για αύριο, Παρασκευή, μετατέθηκε η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. 

Το προσχέδιο προβλέπει πως η τρίτη δόση θα ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευθεί για τις ακόλουθες ανάγκες: 6,9 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,6 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση εγχώριων καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα το ανώτατο ποσό αυτής της τρίτης δόσης θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα σε «αρκετές υπο-δόσεις». Η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.

Από το σύνολο της πρώτης εκταμίευσης ποσό ύψους 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθεί σε διαχωρισμένο λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και ποσό 800 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εκκαθάριση των οφειλών θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα έχει μειώσει το απόθεμα ληξιπροθέσμων χρεών κατά ποσό ίσο με το 80% των συνολικών εκταμιεύσεων που προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης που εκταμιεύθηκε το 2016.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών θα μπορούν να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες εκταμιεύσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά.

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων έχει τεθεί ως προϋπόθεση πριν γίνει η εκταμίευση του ποσού και στόχος είναι το θέμα να έχει κλείσει πριν από το Eurogroup της 10ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, οι διοικητές του μηχανισμού συζήτησαν, επίσης, τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να γίνουν και άλλες νομικές ενέργειες πέραν της αναίρεσης του βουλεύματος που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο ESM ζητεί ακόμη από το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα στους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, ανάμεσά τους και του πρώην επικεφαλής της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.

Παράλληλα, απαιτείται και η υλοποίηση όλων των υπολοίπων προαπαιτούμενων του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων:

-η γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων, που θα επιβληθούν το 2019

-η κατηγοριοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου

-η απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

-η απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

-η απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος εμφανίστηκε «100% σίγουρος» ότι η δόση θα εγκριθεί κανονικά, έχοντας ενδεχομένως συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους δανειστές πως και αν έχει απομείνει πχ ένα μόνον προαπαιτούμενο που δεν θα έχει εκπληρωθεί , δεν πρόκειται να «σκαλώσουν» σε αυτό οι αποφάσεις.