Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κάθε κατηγορίας ακινήτων για οφειλές δανειοληπτών προς τις τράπεζες αλλά και οφειλές μεταξύ ιδιωτών περιλαμβάνονται στην καυτή λίστα που βρίσκεται στα ειρηνοδικεία και η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για 3.500 περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα εκτοξευθούν και θα ξεπεράσουν τις 20.000 καθώς οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα για να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 20% με 25% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως έχουν επισημάνει όλα τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών η συμπεριφορά αυτή των στρατηγικών κακοπληρωτών πλήττει όχι μόνον τις τράπεζες αλλά γενικότερα το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής των δανείων τους και είναι συνεργάσιμοι και ειλικρινείς με την τράπεζά τους στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων τους.

Χθες επικράτησε ένταση στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, όπου, κατόπιν της αναστολής της αποχής των συμβολαιογράφων, επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί (και) πρώτης κατοικίας. Χθες στο Ειρηνοδικείο Αθήνας ήταν προγραμματισμένοι 14 πλειστηριασμοί, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρεις πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγγελου Σκόρδα για την Ελευθερία του Τύπου, μέλη συλλογικοτήτων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην είσοδο του κτιρίου επί της οδού Λουκάρεως και με πανό και συνθήματα, όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», απαγόρευαν την πρόσβαση στους συμβολαιογράφους που θα προχωρούσαν σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων πολιτών, κυρίως για λογαριασμό τραπεζών.

Στο Ειρηνοδικείο της συμπρωτεύουσας επίσης ακυρώθηκαν οι πλειστηριασμοί, με την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της πόλης να αποχωρεί, συνοδεία αστυνομικών, από την πίσω πόρτα του κτιρίου.

Στην Αθήνα τα αίματα άναψαν όταν στο Ειρηνοδικείο αποπειράθηκε να εισέλθει ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Νικόλαος Παπαθέου, ο οποίος επρόκειτο να διενεργήσει πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Τα μέλη του κινήματος Δεν πληρώνω με συνθήματα απώθησαν τον συμβολαιογράφο εκτός κτιρίου, χωρίς το επεισόδιο να λάβει μεγαλύτερη έκταση και δίχως να κριθεί αναγκαία η παρέμβαση της αστυνομικής δύναμης.