Και τυπικά ολοκληρώνεται με την εκταμίευση της δόσης του ESM, η δεύτερη αξιολόγηση.

Την Δευτέρα, στους ειδικούς λογαριασμούς της ΤτΕ φτάνουν στα 6,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους, ενώ 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να πληρωθούν κρατικά "φέσια" με πολύ αυστηρούς πλέον όρους και υποχρέωση για κρατική συνδρομή σε αναλογία τουλάχιστο 33%.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ του πακέτου της δεύτερης αξιολόγησης που αφορούν επίσης σε πληρωμή οφειλών του κράτους (συνολικά 1,6 δισ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν για "φέσια" από τα 8,5 δισ. ευρώ του πακέτου) μπορούν να εγκριθούν από τον Σεπτέμβριο και έως τις 31 Οκτωβρίου αν και εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και συνδέονται με την διοχέτευσή τους στην αγορά..

Η συνδρομή του ελληνικού δημοσίου για να πληρωθούν τα "φέσια" που φτάνουν (στοιχεία τέλος Απριλίου) στα 6,5 δισ. ευρώ μπορεί να είναι μεγαλύτερη τον Αύγουστο του 2018.

Οι δανειστές υπολογίζουν σε 7 δισ. ευρώ τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που θα πρέπει να πληρωθούν φέτος και το 2018.

Για το ποσό αυτό λοιπόν οι θεσμοί λένε ότι θα παρέχουν μέσω δόσεων του ESM μόνο έως 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έως 1,6 δισ. ευρώ με την παρούσα δόση, ακόμη 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλο 1,7 δισ. ευρώ το 2018. Δηλαδή συνολικά από τις επόμενες αξιολογήσεις απομένουν 2 δισ. ευρώ.

Το οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγει την πόρτα για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιέχει έναν μακρύ κατάλογο με 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες, προκειμένου να δώσει σήμα στους θεσμούς και τις αγορές ότι θέλει να κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν διακοπές για τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα το φθινόπωρο, προσβλέποντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, υπό την πίεση και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μη δώσει αφορμές για επικρίσεις από τους θεσμούς και ειδικά από το Βερολίνο.