Καθοριστικό σημείο και διαμορφωτής εξελίξεων στα πλάνα της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί η σημερινή και πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, Πρόκειται για το πρώτο κρας τεστ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 και το οικονομικό επιτελείο αναμένει με αγωνία την ανακοίνωση, καθώς πρόκειται για κρίσιμη πρώτη ένδειξη για το αν είναι εφικτός ο στόχος να περιοριστεί φέτος η ύφεση στο 0,3% του ΑΕΠ.

Τα σημάδια δεν είναι ευοίωνα, καθώς το έτος ξεκίνησε με ύφεση 1,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, ενώ μια σειρά από οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πρόσημο θα είναι σίγοτα αρνητικό.

Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη ανάλυση της Eurobank:

  • Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο και, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά -6,44%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση -7,29% το 2ο τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%
  • Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016).
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016.

Τα μόνα θετικά δείγματα είναι αφενός τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ημερών για τη βιομηχανική παραγωγή που κατέγραψε αύξηση 7,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016, κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 1,8%) και αφετέρου τα στοιχεία από τον τουρισμό που στο επτάμηνο κινήθηκε με άνοδο 6,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως εξακολουθεί να ελπίζει ότι η οικονομία θα πάρει «ανάσες» στο β' εξάμηνο, χάρη στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, και στο εξάμηνο αυτό τα βάρη είναι πολλά, λόγω των αρκετών φορολογικών υποχρεώσεων που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες.