Θέμα χρόνου εξακολουθεί να είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, ενώ αγκάθι αποτελεί το αλμυρό επιτόκιο που ζητούν οι ξένοι επενδυτές.

Έως και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο μια σειρά από ομόλογα, δάνεια και τόκοι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για τα οποία η Αθήνα έλαβε εγκαίρως δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον ESM με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κεντρικός σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου παραμένει η έξοδος στις αγορές χρήματος, παρά το γεγονός ότι η Ηρώδου Αττικού τηρεί σιγή ασυρμάτου για το θέμα, ενώ η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Με αυτά τα δεδομένα πλέον, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η έξοδος στις αγορές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μετά δηλαδή και την ανακοίνωση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Την ερχόμενη εβδομάδα ή τις αρχές Αυγούστου – σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό - αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον αρμόδιο ΟΔΔΗΧ προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας, ως την πρώτη δοκιμαστική σε μια σειρά εξόδων, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι την οριστική μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι το καλοκαίρι του 2018.

Η συγκυρία για την έκδοση ομολόγου χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές που μίλησαν στους Financial Times εξαιρετικά θετική, καθώς "οι πιστωτικές αγορές αισθάνονται ακόμη πολύ υγιείς".

Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου την περασμένη εβδομάδα, ύψους 813 εκατ. ευρώ, έγινε με επιτόκιο μειωμένο από το 2,7% στο 2,33% και προσέλκυσε ισχυρή διεθνή ζήτηση. Σημειώνεται τέλος, ότι χθες στο ταμπλό, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 2,57% στο 5,280%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημείωνε πτώση 0,53% στο 3,53%.

Τα γεγονότα που θα «τρέξουν» μέσα στην εβδομάδα είναι τα εξής:

Ανάλυση βιωσιμότητας ελληνικού χρέους από ΔΝΤ. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου την Πέμπτη 20 Ιουλίου, το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Το βασικό σενάριο της έκθεσης δεν θα διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το Ταμείο και χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής, με κεφάλαια έως 2 δισ. δολάρια, εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

Αν και μια πρώτη αίσθηση για τις προθέσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου θα δοθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον, ωστόσο οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του Ταμείου στην συνεδρίαση τους δεν αναμένεται να επιφυλάξουν αιφνιδιασμούς ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αξιολόγηση από S&P. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο οίκος S&P θα αναθεωρήσει τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αλλά δεν αναμένεται κάτι θεαματικό, δεδομένου ότι έχει ήδη την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους, ήτοι Β-, ενώ η Fitch (CCC) θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της στις 18 Αυγούστου.